Foto: Scanpix

Oseriösa taxiförare skrämmer bort turister

Uppdaterad
Publicerad

Taxiförare som utnyttjar den fria prissättningen på taximarknaden har börjat ge Sverige dåligt rykte som turistland.

De taxiförare som tar ut ockerpriser för resorna väntar ofta på ovetande turister vid tågstationer och hamnar. Men de finns också plats vid populära turistmål som Vasamuseet, Grand Hotel eller vid Centralstationen. Där kan den som har otur bli tvungen att betala tusentals kronor för en kort resa.

Efter avregleringen råder en djungel när det gäller prissättningen, och det skapar oro bland både förare, besökare och hos hamnpersonalen.

Taxifusket

– Vi försöker informera besökarna med broschyrer och skyltar. Och vi leder dem till rätt köer för att de inte ska bli lurade.

säger Johan Norberg som är koordinator i Frihamnen.

Med ett oseriöst taxibolag kan en resa kosta upp till tio gånger så mycket som den gör med ett etablerat bolag.

Detta ger en dålig bild av Stockholm, menar turistnäringen.

– Prissättningen måste ses över. Vi som jobbar med att locka hit tillfälliga besökare är ledsna över hur det här har utvecklats, säger Eva Camél som är vd för Visit Stockholm.

Förväntar sig ordning

Hon menar också att besökare som kommer hit förväntar sig ordning och reda och att allt är reglerat i Sverige, därför slappnar man ofta av och blir lurade.

SVT träffar ett finskt par som fått betala 650 kronor för en resa från Skeppsbron till Frihamnen. Det är en resa på fem minuter.

Hade de istället åkt med ett av de etablerade bolagen hade resan kostat under 200 kronor.

 – Jag var dum och nu får jag betala för det, säger Jukka Kuopamäki till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Taxifusket

Mer i ämnet