Foto: TT

Påven skänker sin kalott till fattiga romer

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus har beslutat sig för att hjälpa de romer som tagit sig till i Sverige. Den vita kalott som han dagligen använt skänker han nu bort för utauktionering på Bukowskis i Stockholm. Pengarna ska sedan gå oavkortat till fattiga romer i landet.

Att påven skulle donera en gåva var från början en vädjan från Carlos Luna i Båstad, en man från Argentina som lever i exil i Sverige sedan 70-talet, och som är vän med påven Franciskus. De lärde känna varandra redan på 60-talet i Argentina.

– Jag och min käresta blev så upprörda över hur romerna har det i Sverige, berättar Carlos Luna för Sveriges television. Jag är själv politisk flykting och vet hur svårt det är att lämna sitt land.

Först började Carlos Luna, tillsammans med sin sambo, att samla in kläder till romerna i Båstad-trakten där han bor, men snart kände han att det inte räckte.

– Jag ville göra något för att hjälpa romerna i deras utsatta situation och kontaktade därför påven och frågade om han kunde donera något föremål.

Fick svar efter en vecka

Det tog bara några dagar för påven att bestämma sig. En dryg vecka efter sin förfrågan fick Carlos Luna ett samtal från Vatikanen och fick då veta att påven bestämt sig för att skänka en av sina kalotter.

Den vita kalotten är ett signum för påven och den har ett äkthetsmärke från Vatikanen.

– Det här är en viktig signal till alla i Europa att vi måste skydda romerna, säger Carlos Luna. Romerna har aldrig själva startat krig, men har alltid blivit förföljda.

Det är auktionshuset Bukowski som fått uppdraget att sälja kalotten. Men att sätta ett utgångspris på ett sådant föremål är svårt säger Bukowskis expert:

– Vi ska sätta oss ner tillsammans flera experter här och göra en gemensam bedömning, säger specialisten Anette Granlund när vi träffar henne på Bukowskis.

– Vi känner oss mycket hedrade över att ha fått uppdraget. Det är en fantastisk gåva från påven. Och, även om vi förstås inte kan säga var kalotten kommer att säljas för, så har vi sett att föremål med religiös anknytning tidigare inbringat mycket pengar.

Den tredje december hålls auktionen i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.