Foto: TT

Företaget som tjänar miljoner på familjehemmen

Uppdaterad
Publicerad

De privata företag som förmedlar familjehem till kommunerna kostar skattebetalarna ungefär en miljard kronor varje år. Ett av företagen är Brizad, som delar ut miljonvinster i aktieutdelningar varje år.

Många kommuner anlitar familjehem via privata företag. I över hälften av fallen beror det på att kommunerna inte hittar familjehem på egen hand.

Enligt SVT:s uppskattning betalar kommunerna ungefär en miljard kronor för den här tjänsten.

SVT granskar familjehemsföretagen

SVT har kartlagt vilka företag kommunerna anlitar för att placera barn i familjehem, och det handlar om över 100 stycken. Bland dem finns även kommunala bolag.

Några bolag som ofta anlitas är Inom, Attendo, Baggium vård & behandling och Brizad.

Sex miljoner i aktieutdelning

De flesta av de stora företagen erbjuder andra tjänster än familjehemsvård. Men ett av företagen, Brizad, har specialiserat sig just på förstärkta familjehemsplaceringar.

Brizad grundades 2007 och är baserat i Hudiksvall, men de är verksamma i stora delar av Sverige.

Det går bra för Brizad och omsättningen ökar för varje år. 2012 omsatte företaget ungefär 114 miljoner kronor.

Förra året delade de ut ungefär sex miljoner kronor i aktieutdelning. Företaget har sex delägare, det blir alltså närmare en miljon kronor per person.

Delar ut bonus

Det här var ingen engångshändelse. Året före var motsvarande siffra knappt 4,6 miljoner kronor och året dessförinnan knappt 5,2 miljoner kronor.

Utöver aktieutdelningar fick de även lön. 2012 delades det också ut en bonus till styrelse och vd på totalt 687.500 kronor. En lika stor bonus delades ut till företagets övriga anställda. 

Får kritik av branschförbund

Andreas Ramlöv jobbar på ett företag som heter familjehemscenter. Han är även styrelseledamot i Riksförbundet för förstärkt familjehemsvård som företräder ungefär 10 procent av de privata företag som jobbar med så kallade konsulentstödda familjehem. Brizad är inte ett av de företagen.

– Generellt sett vill jag inte uttala mig om specifika företag. Men jag har tittat på Brizads siffror och tycker någonstans att en gräns har passerats när man år ut och år in har en rörelsemarginal som ligger över tio procent och däröver. Då är det en gräns som har passerats för mig i alla fall, säger han.

Andreas Ramlöv säger att han inte är emot vinster i välfärden i stort och att det är ett väldigt laddat ämne. Enligt honom är de flesta företagen som sysslar med konsulentstödda familjehem små företag som kämpar för att gå runt över huvud taget.

– Det är en skillnad på att vara vinstdrivande och driven av vinst. Många av de här företagen är drivna av att göra en insats för barn och unga. De har ett engagemang. Men sen vet jag att det finns företag som är drivna av vinst och är lycksökare. De företagen är få, men de finns.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar familjehemsföretagen

Mer i ämnet