Foto: SVT

Psykolog: Våldtäktsoffret blir bara en sak för dem

Uppdaterad
Publicerad

Det finns sällan något motiv bakom gruppvåldtäkter. I stället är det oftast tillfälligheter som utlöser dem. Det säger psykologen Olof Risberg till SVT Nyheter efter den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Sundbyberg.

Överfallet skedde i Sundbyberg centrum nordväst om centrala Stockholm då kvinnan i 20-årsåldern var på väg hem från pendeltågsstationen vid fyratiden på söndagsmorgonen.

Polisen lyckades säkra vissa spår men ännu på kvällen hade ingen av de fem misstänka förövarna gripits.

Gruppvåldtäkt i Sundbyberg

– Kvinnan har gett vissa signalement men vi måste hålla kompletterande förhör, sade Stefan Larsson vid Västerortspolisen till SVT Nyheter efter överfallet.

De misstänkta beskrivs av polisen som män i ”snarare runt 20-årsåldern än män i 40-årsåldern”.

”Sällan planerat”

Enligt psykologen Olof Risberg finns det sällan något specifikt motiv bakom gruppvåldtäkter.

–Det kan börja med en kommentar, och så säger en annan något nedvärderande och en tredje kommer med en idé och så plötsligt befinner man sig där. Jag har aldrig hört talas om något pojkgäng som suttit hemma och planerat en gruppvåldtäkt för att det skulle vara sexuellt upphetsande, säger Olof Risberg, som arbetar på Pojkmottagningen i Stockholm som bland annat tar emot unga förövare.

Olof Risberg tror inte att gärningsmännen gruppvåldtäkten i Sundbyberg hade påverkats av den senaste tidens rapportering om gruppvåldtäkter, bland annat från Indien.

Psykologen: Skuldbelägg inte offren

Men han understryker att medier, och samhället i övrigt, måste akta sig för att skuldbelägga dem som våldtas. När våldtäktsoffer stigmatiseras kan förövare lättare avhumanisera dem och rättfärdiga sina handlingar.

–Flera av de unga män som jag har behandlat kommer inte ihåg hur kvinnorna ser ut, om de är mörkhåriga eller blonda. Offret avpersonifieras och blir bara en sak för dem, säger han.

Han anser också att gruppdynamiken får förövare att rationalisera gruppvåldtäkter:

–Om man är fem personer som misshandlar en person är man ju fem som delar på skulden. Att det inte helt är ens eget fel gör att de kan genomföra det här vidriga, säger Olof Risberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruppvåldtäkt i Sundbyberg

Mer i ämnet