Foto: Scanpix

Skarp kritik mot svensk vapenmässa

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds den största försvarsmässan någonsin i Sverige. Men mässan får kritik. En plattform där företag som exporterar krigsmateriel kan göra business, menar Svenska Freds.

Försvarsmässan FDS (Future Defence & Security) Nordic är den största som någonsin arrangerats i Sverige. Drygt 1 000 personer från hela världen förväntas delta.

Organisationen Svenska Freds riktar nu skarp kritik mot mässan och att Stockholmsmässan, som ägs av Stockholms stad och Svenska Handelskammaren, stödjer en mässa som har som mål att öka vapenhandeln.

– Vi tycker att Stockholms stad och mässan går emot sina egna etiska riktlinjer om socialt ansvarstagande när de låter företag som exporterar krigsmateriell till diktaturer, ställa ut och få hjälp att göra business och skapa nya affärsmöjlligheter, säger Anna Ek.

Facebook-gruppen ”Stoppa dödsmässan” planerar bland annat att under mässans andra dag iscensätta en massdöd där deltagarna kommer att lägga sig utanför mässhallen och spela döda.

– Vi tycker att det är anmärkningsvärt att målet med mässan är att det ska bli ett återkommande inslag. Vi tycker att det finns ett allmänintresse att känna till det för jag är ganska säker på att många stockholmare och svenskar inte skulle uppskatta en sådan utveckling, säger Anna Ek, Svenska Freds ordförande.

Riktar sig till besökare inom branschen

Svenska Freds har tidigare deltagit på liknande mässor i Indien där exempelvis Saab, liksom nu, varit utställare.

– Man kan vänta sig mycket affärsfolk och militära representanter, folk som är ute efter att klämma, känna och se vilka affärsmöjligheter som finns, säger Anna Ek.

Vem som helst kan anmäla intresse för att gå på mässan, men den är inte öppen för allmänheten på samma sätt som många andra mässor.

– Mässan riktar sig främst till besökare inom branschen, så det har inte varit öppet för allmänheten, men man har kunnat förregistera sig och sedan har vi gjort bedömningen om man får komma, säger Erik Hasselström, projektledare på FDS Nordic till SVT.

Vill inte bemöta kritiken

Erik Hasselströmvill inte bemöta Svenska Freds kritik.

– Vi har inget problem med kritiken som framförs av Svenska Freds, det är helt öppet för den typen av organisationer att kritisera sådana här typer av verksamheter, men vi bemöter den inte alls, säger han till SVT.

Svenska Freds ordförande Anna Ek menar också att det är intressant att ta reda på vem det är som står för mässans kostnader.

– Vem är det som kommer få betala om mässan skulle gå ekonomiskt back, är det då skattebetalarna i Stockholm? frågar sig Anna Ek.

SVT har sökt Stockholmsmässan för en kommentar.

Fakta

Svensk vapenexport

– Sverige säljer mest vapen i världen, räknat per person. Totalt sett placerades Sverige på nionde plats under 2011.

– Under 2011 sålde Sverige krigsmateriel för 13,9 miljarder kronor.

– Vapenexporten har mer än fyrdubblats under den senaste tioårsperioden, från drygt tre miljarder till mer än 13 miljarder. Det motsvarar en ökning på mer än 300 procent.

– De fem största mottagarna av krigsmateriel från Sverige under 2011 var i ordning Thailand, Saudiarabien, Indien, Pakistan och Storbritannien. Dessa fem länder stod ensamma för 60 procent av exporten.

– Över hälften av svensk krigsmaterielexport under 2011 (56 procent) gick till 20 länder som den amerikanska organisationen Freedom House klassade som ickedemokratier, däribland Brunei, Förenade arabemiraten, Saudiarabien och Pakistan.

– Sveriges regering är ytterst ansvarig för den svenska vapenexporten. Inom regeringen är det utrikesminister Carl Bildt som ansvarar för regeringens policy och handelsminister Ewa Björling som ansvarar för regelförändringar.

Källa: Svenska Freds- och skiljedomsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.