SAS lyxkunder rasar över champagnestopp

Uppdaterad
Publicerad

Lyxresenärerna i den exklusiva klubben Pandion, som är ännu finare än guldkunderna, rasar över att champagnen bytts mot billigt bubbel på Europaflygningarna.

SAS befinner sig i en av företagets värsta kriser och i dag rapporterar flera medier att lönesäkningar med upp till 25 procent kan vänta flybolagets personal. Uppgifterna dementeras av SAS, men bekräftar att en ny sparplan ska ersätta den nuvarande.

Missnöjda VIP-kunder

Samtidigt går nu kunder i det översta VIP-skiktet till attack mot flygbolaget.

SAS

Dagens Industri har läst mejl till SAS-chefen Rickard Gustafson från några av den exklusiva lyxklubbens 2 000 handplockade medlemmar. En av dem klagar över ”några smärtsamma upplevelser”:

”Inom Europa har glasflaskor bytts till plastflaskor och champagne ersatts med mousserande”, skriver Pandionmedlemmen som vägrar att tro att SAS framtid avgörs ”eller ens påverkas av den eventuella kostnadsreduktion” som champagne-stoppet innebär, skriver DI.

I ständig kris

SAS har varit i ständig kris under många år och sparpaketen har avlöst varandra. Bara i år är sparkravet 2 miljarder kronor. I det förra sparprogrammet, mellan 2009 och 2011 bantades bolaget med 4 600 jobb.

I maj 2010 fick SAS 5 miljarder kronor i en nyemission. SAS ägs till 50 procent av svenska, norska och danska staten. Den svenska staten är den största ägaren. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse är den största privata ägaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SAS

Mer i ämnet