Snöoväder vid Glumslövs backar i Skåne Foto: SVT

Flera olyckor i jultrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Bil voltade på E4 i vid Kramfors, totalstopp för all trafik i södergående riktning. Följ vår löpande uppdatering.

Här avslutas SVT:s liverapportering om jultrafiken för i dag, söndag.

En sammanfattning av trafikdagen hittar du här.

Jultrafiken

21.05: Den stränga kylan har stoppat tågen i Norrbotten. I Murjek var det 40 grader kallt och då är det för riskabelt att köra.

Flera tåg som skulle gått på sträckan Luleå-Kiruna ställdes in men inga ersättningsbussar sattes in. Några sådana kunde inte operatören Norrtåg få tag på, enligt lokala medier.

Köldgränsen för tågen ligger på 30 minusgrader.

20.35: Trafiken flyter nu åter på E4:an efter singelolyckan i närheten av Kramfors. De två vuxna och det barn som klämdes fast i bilen som voltade är oskadda, rapporterar polisen.

20.20: En bil körde vid 19-tiden på söndagen in i sidan på en stillastående bil på länsväg 800 utanför Jönåker några kilometer väster om Nyköping.

De tre personerna som satt i den stillastående bilen fördes enligt polisen till sjukhus med lindriga skador.

20.06: Polisen i Norrbotten rapporterar på sin hemsida om en renpåkörning vid Tårrajaur. Tre renar blev påkörda av en personbil, samtliga renar är döda. Inga personskador.

20.01: På väg 13 i höjd med Klippan, riktning mot Ljungbyhed har en person kört in i mitträcket. Personen är ute ur bilen men uppges vara chockad, enligt Lars Lindwall, vakthavande befäl polismyndigheterna Skåne och Blekinge.

På väg 21 i höjd med Perstorp, riktning Tyringe har en annan personbil kört in i räcket. Polisen är ännu inte på plats.

19.36: De tre personer som voltade med sin bil på E4 i närheten av Kramfors har nu fått hjälp ut ur sin bil.

– De är till synes oskadda, men kommer tas om hand av sjukvårdspersonal. Det är totalstopp i södergående riktning och begränsad framkomst i norrgående i första läget 30 minuter till, säger Leif Nilsson, vakthavande befäl polisen Västernorrland.

19.19: På Lv 800 vid Nyköping fick SOS larm om trafikolycka med personskador. Oklart hur många fordon och skadade personer det rör sig om.

19.12: En bil har voltat vid ungefär samma plats som en personbil krockade med en lastbil tidigare i dag, på E4 mellan Ullånger och Docksta i närheten av Kramfors.

– Det vi vet är att det är stopp i södergående riktning och begränsad framkomst i norrgående. Det är två vuxna och ett barn som sitter fast i sin bil. Räddningstjänst är på plats men polisen har ännu inte kommit dit, säger Martin Södervall, KC-befäl vid ledningscentralen i Västernorrland.

Polisen varnar för att det är mycket halt i området.

19.05: Det har inträffat två trafikolyckor i Skåne län. På E65 i höjd med Rydsgård har en bil har kört in i mitträcket vilket har orsakat mindre störningar i trafiken.

I Trelleborgsområdet i höjd med Dalköpingestrandväg, har en bil kört in i ett träd. Polisen är på väg till platsen, uppger Lars Lindwall vakthavande befäl polismyndigheterna Skåne och Blekinge.

– Men med tanke på hur vädret ser ut så ser det rätt så bra ut just nu. Peppar, peppar, säger Lars Lindwall.

19.00: Det har inträffat en singelolycka i norrgående körfält på E4 mellan Ullånger och Docksta. Polisen varnar för mycket halt område på sin hemsida.

18.55: Väglaget i Göteborgsområdet är besvärligt.

-Inom en halvtimme nu har vi haft tio olyckor. Men det har varit lättare avåkningar och sammanstötningar, sade Kim Selland på trafikledningscentralen i Göteborg till TT strax efter klockan 18.

Vägverket prioriterar just nu framför allt leder och vägar i det stora vägnätet.

-Där plogar och saltar vi, men det blir mycket drivbildningar på grund av den hårda vinden, säger Kim Selland.

18.19: Ett körfält är blockerat på E6  mellan Trafikplats Getinge (47) och Susedalen, i riktning mot Falkenberg i Halland efter en olycka. Ytterligare en olycka har inträffat  mellan avfart 47-48 Getinge-Falkenberg.

17.32: Enligt Trafikverkets hemsida har en lätt lastbil delvis kört i diket och blockera södergående körfält på väg 19 cirka en kilometer norr om Knislinge i Skåne län.

17.25: Ingen person uppges skadad i trafikolyckan utanför Gävle, enligt polisen i Gävleborg.

– Trafiken flyter nu fritt och ingen av de inblandade är förda med ambulans, säger Tomas Sandin, vakthavande befäl Gävleborgs län.

16.38: Det har inträffat en trafikolycka med flera fordon inblandade på E16 trafikplats Nybo i Gävle kommun.

Enligt polisen i Gävle är det två bilar som har krockat i östergående riktning. Enligt Tomas Sandin, vakthavande befäl polisen Gävleborgs län handlar det om en kraftig kollision. En påfart är avspärrad.

16.30: Vakthavande befäl vid polismyndigheten i Skåne och Blekinge län, Lars Lindwall, säger till SVT Nyheter att de ännu är skonade från större trafikolyckor i samband med vädret i Skåne, men han uppmanar de som kan att lämna bilen hemma.

Det snöar och blåser rätt kraftigt. De som inte behöver köra, bör hålla sig inne, säger Lars Lindwall, vakthavande befäl vid polismyndigheten i Skåne och Blekinge.

16.03: Sammanlagt tre personer är skadade varav två är förda med ambulans till Mölndals sjukhus med okända personskador, efter busskrocken i Göteborg, uppger polisen på sin hemsida.

15.22  Mats Lanner, yttre befäl i nordvästra Skåne, varnar bilister för att köra för nära varandra i trafiken. -Folk är alldeles för sociala i trafiken, säger Lanner till SVT Nyheter.

15.18 En lastbil har fått motorhaveri och står still på E22 söder om Glumslövs backar. Lastbilen orsakar köbildning.

15.10: Två bussar har kolliderat på riksväg 40 Delsjömotet i riktning mot Borås. Det är en buss som kört in i den andra bussen bakifrån. Den främre bussen är tom på passagerare, den bakre bussen hade 10-15 passagerar, men ingen uppges ha några större skor, uppger polisen i Västra Götaland.

14.48: Snöfallet i Malmöområdet tilltar. Ännu är trafikläget dock lugnt, uppger vägtrafikledaren för Region Syd till SVT Nyheter. Det är risk för snödrev, främst på mindre vägar, men även på E22:an och v19 och v24.

14.33: I Göteborg har en singelolycka inträffat på Lundbyleden i höjd med moskén i riktning  mot centrum.

13.50: En personbil voltade på länsväg 164 Rölunda i Dals-Ed, Västra Götaland. I bilen åkte en vuxen och ett barn som är förda till sjukhus.

– Jag har inga fler uppgifter i nuläget, säger Björ Blixter, presstalesman vid polisen i Västra Götaland till SVT Nyheter.

13.40: E4 är åter öppen för trafik efter olyckan i Västernorrland, uppger polisen.

– Man ledde om trafiken tillfälligt runt olyckplatsen och i nuläget är E4 åter öppen, säger Stefan Knochenhauer, ledningscentralen Västernorrland, till SVT Nyheter.

13.05: En bil har kört in i mitträcket vid Gnistängstunneln i riktning mot Frölunda i Göteborg, uppger polisen på sin hemsida. Ambulans och räddningstjänst är på väg till platsen.

12.56: Än så länge är trafikläget lugnt i Skåne, där en klass-2 varning är utfärdad.

– Det är inte speciellt mycket bilar ute, när jag tittar i min kamera. Det är en lugn trafikhelg hittills, säger Anders Brorsson, vägtrafikledare region Syd till SVT Nyheter.

12.37: De sex skadade personerna inblandade i trafikolyckan i Västernorrlands län är nu på väg till sjukhus.

Alla är ute ur bilen och förda till sjukhus. Det handlar om två vuxna och tre barn eller ungdomar. Barnen är oskadda, men föräldrarna har befarade nack och ryggskador, säger Tommy Nygren, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrlands län.

12.08: Under dagen kommer Pågatågen mellan Helsingborg och Ängelholm att ställas in. Stoppet börjar 12.45 och gäller hela dagen utom de två sista avgångarna.

I stället kommer Öresundstågen att göra extra stopp på de tre stationerna på sträckan.

– Man gör det för att det ska bli möjligt att snöröja banan och man minskar risken för att något tåg ska fastna, säger Monica Näslund vid Trafikverkets pressjour.

11.57: På riksväg 27 strax norr om Tranemo i Västra Götalands län har två personbilar krockat, uppger polisen på sin hemsida. Ambulans, räddningstjänst och polis är på väg till platsen.

11.50: En buss med 20 passagerare åkte på söndagen av den hala vägen och voltade nära Nyborg på Fyn i Danmark, uppger Fyn-polisen. Passagerarna blev fast i bussen tills dess att räddningspersonal lyckades vända den och öppna dörrarna.

– En passagerare bröt några revben vid olyckan men annars har de klarat sig utan skador, säger vakthavande befäl Erik Skov.

11.30: En trafikolycka har inträffat mellan en personbil och en lastbil på E4 mellan Ullånger och Docksta i Västernorrland, uppger polisen i Västernorrlands län. Det är för närvarande stopp i bägge körriktningarna.

– Det är sex personer inblandade i olyckan varav två av dem är allvarligt skadade i rygg och nacke, säger Tommy Nygren, vakthavande befäl vid polisen i Västernorrlands län till SVT Nyheter.

Räddningstjänst på plats arbetar nu intensivt med att försöka klippa upp bilen. Vad som orsakat olyckan är ännu oklart.

– Det kommer vara totalstopp åt båda håll i minst en timme till, vilket kommer leda till extremt långa köer. Vi ska försöka släppa igenom den lätta trafiken, men all tung trafik blir stående. Vi uppmanar folk att lyssna på radion, säger Tommy Nygren.

08.34: Två personbilar kolliderade tidigt i morse på väg 112 vid Åstorp i Skåne i höjd med avfarten mot E4. En person klämdes fast och fick klippas loss ur bilen.

– En person har förts till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador, säger Cindy Schönström-Larsson på länskommunikationscentralen i Skåne till TT.

Här är de farligaste vägarna i jultrafiken!

I övrigt har det varit mycket trafik men ändå lugnt på vägarna på söndagsmorgonen, uppger Trafikverket till TT.

Även tågtrafiken har fungerat utan störningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jultrafiken

Mer i ämnet