Två bilar kör av utanför Stjärnholm Foto: Pontus Stenberg

Stora problem – men få svåra olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Snöovädret som drog in över Skåne och Västkusten ställde till med stora trafikproblem. Även E4:an i Västernorrland var olycksdrabbad, men de svåra olyckorna var få och inga dödsoffer rapporteras.

Det blev stora trafikproblem när snöovädret drog in över Skåne och Västkusten på eftermiddagen. Pågatåg drogs in och bussarna i Helsingborg stod stilla.

SMHI:s klass 2-varning låg fast. Snövädret väntades sprida sig österut. Inte förrän på julaftons morgon väntas snöandet upphöra. Men regn (det blir mildare) och halka kan fortsätta att ställa till problem i södra Sverige.

Jultrafiken

-Trafiken har varit mindre på vägarna än normalt, åtminstone i Västsverige, säger Monica Näslund vid Trafikverkets presstjänst.

Skånetrafiken ställde i förebyggande syfte in Pågtågen på sträckan Helsingborg-Ängelholm från middagstid och fram till sista avgången på söndagen. Tågtrafiken i övrigt fungerade i princip utan störningar.

”Tar det lugnare”

Skåne- och Blekingepolisens vakthavande Lars Lindwall var nöjd med hur bilisterna sköter sig.

-Folk ser ju att det snöar och tar det lugnare.

Mats Lanner, yttre befäl i nordvästra Skåne, var dock missnöjd med avstånden mellan bilarna.

– Folk är alldeles för sociala i trafiken. När det blir tråkigt väder vill folk köra nära. Det är fel. Man ska vara lång ifrån varandra, sade Lanner till SVT Nyheter.

Förutom en olycka vid Åstorp på söndagsmorgonen, där en person skadades allvarligt, hade fram till söndagskvällen inga svårare trafikolyckor skett.

Här hittar du SVT:s liverapportering om trafikdagen.

Flera olyckor på E4:an

E4:an i Västernorrland var olycksdrabbad.

Trafiken stoppades vid två tillfällen: Vid 11-tiden krockade en lastbil och personbil mellan Ullånger och Docksta. Fem personer klämdes fast i personbilen. De fördes till sjukhus, men hade inte allvarliga skador.

Det var mycket halt under dagen på vägsträckan och vid 19-tiden voltade en personbil i närheten av Kramfors. Två vuxna och ett barn klämdes fast, men kunde klippas loss och rapporterades vara oskadda. E4:an var avstängd under räddningsarbetet. 

Från flera andra håll rapporterades om besvärligt väglag. I Göteborgsområdet inträffade under kvällen tio olyckor inom loppet av en halvtimme, men inga personer skadades allvarligt.

Dagen före julafton brukar annars vara en svart dag i jultrafiken med flera dödsoffer och svåra trafikolyckor.

Kylan stoppar tåg

Den stränga kylan har stoppat tågen i Norrbotten. I Murjek var det 40 grader kallt på söndagen. Flera tåg på sträckan Luleå-Kiruna ställdes in men inga ersättningsbussar sattes in. Sådana kunde inte operatören Norrtåg hitta, enligt lokala medier.

Köldgränsen för tågen ligger på 30 minusgrader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jultrafiken

Mer i ämnet