Foto: SVT / Kim Silfving

Sexhandel i vanliga lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Prostituerade i gathörnen är något som vi sällan ser i Sverige numera. Det är lätt att tro att lagen mot sexköp lett till minskad prostitution men sexhandeln finns numera på annat håll.

En ny kartläggning av prostitutionen i Sverige visar att antalet sexköp är i stort sett oförändrat sedan det 1999 blev förbjudet att köpa sex.

Erbjudandena om sex mot betalning finns numera på nätet där antalet sexköpsannonser ökat explosionsartat – från 304 till 6.965 på åtta år.   

Handeln sker numera i skuggan, bland annat i helt vanliga bostadskvarter.

Ingen brist på kvinnor

Polisen Simon Hägglund känner väl till den värld de allra flesta av oss sällan ser – en värld där det inte är någon brist på kvinnor till salu.

– Vi skulle nog kunna sysselsätta en stor del av Stockholmspolisen med detta. Det är 250 till 300 annonser dagligen i länet, vi kan ju bara skrapa på ytan. Vi griper bara ett fåtal, säger han.

Simon Hägglund pekar mot ett hyreshus där polisen för några månader sedan grep en hallick.

– Vi grep en man som sålde två unga kvinnor i en lägenhet. Det var ett väldigt stort inflöde av sexköpare. Det var en helt vanlig lägenhetsinnehavare som hyrde ut sin lägenhet i god tro. Han trodde han hyrde ut den till turister, berättar Simon Hägglund.  

Det är det klassiska, en lägenhet som tillhör helt vanliga människor som hyr ut – och en hallick som hyr, tillägger han.

”Jag bestämmer över min kropp

Prostitutionen tycks pågå för fullt i dagens Sverige. Och den kan se ut på många olika vis.

Vid förberedelserna för en porrfilmsinspelning träffar vi Sanna som ska vara med i filmen och som andra dagar säljer sex. Hon tycker inte om sexköpslagen.

– Jag tror att den gör att jag får mindre kunder. De är rädda för att kontakta mig. De tror att polisen över vakar mina tjänster på något sätt.

Ingen kontroll

Men det stora problemet för henne är att kundernas smygande gör hennes liv och arbete farligare.

– Då kanske vi träffas i hans bil. Jag har ingen kontroll över var han bor. Om jag inte vet vem han är kan jag inte anmäla honom om han skulle misshandla mig, säger hon.

Skammen hos sexköparna skapar riskfyllda situationer för de prostituerade men det är just den skammen som lagstiftarna vill åstadkomma för att minska sexhandeln.

– Är det inte bättre att formulera om sexköpslagen i så fall? Det är jag själv som bestämmer över min kropp. Det är jag som bestämmer att jag vill sälja sex, säger Sanna.

Hon tycker att lagen skulle gälla för dem som tvingar andra att sälja sex.

– Om de har en hallick så är det hallicken som gör fel och även kunderna om de märker att personen som säljer sex mår dåligt.

Väldigt, väldigt skamfullt

Polisen Simon Hägglund påpekar att det inte är socialt accepterat att köpa sex.

– Det gör att det här brottet är väldigt, väldigt skamfyllt att bli gripen för, säger han.

Men det handlar inte bara om skammen. Att köpa sex innebär också risk för fängelse i upp till ett år men för polisspanarna är det frustrerande att under de sexton år som sexköpslagen funnits har inte en enda fått ett så hårt straff.

– Man skickar fortfarande ut böter till de här männen. Vi har inte sett någon skillnad. Vi har exempelvis ett ärende med en man som vi gripit tolv gånger. Man har i samtliga fallen skickat ut ett strafföreläggande.

– Det sänder fel signaler, säger Simon Hägglund.

Minskat eller ökat

Vilken effekt har då sexköpslagen egentligen haft?  Har den ens minskat prostitutionens omfattning? Forskningen har inga tydliga svar även om den senaste kartläggningen tyder på att prostitutionen ligger kvar på samma nivå.

– Om man utgår från det socialarbetare och poliser ser på gatan har det skett en minskning, säger Charlotta Holmström. Det som är dolt på nätet vet man inte så mycket om, docent vid Malmö högskola.

Vad man kan säga är att sexhandeln sällan är så glittrigt glamorös ut som Sanna vill att den ska vara. Oftast handlar det om djup misär, menar polisspanaren Simon Hägglund.

– Det handlar om kvinnor som kommer från väldigt fattiga länder. Det vanligaste just nu är Rumänien. För de här kvinnorna handlar det om att kunna ställa fram mat på bordet till sina barn.

– Jag brukar säga att människohandel stavas fattigdom, säger Simon Hägglund.

Fungerar inte lagen?

I Agenda intervjuades RFSU:s ordförande Kristina Ljungros om prostitutionen som inte tycks minska trots lagen mot sexköp.

Programmet kan ses i efterhand här.

PROSTITUTIONEN I SVERIGE 2014

  • Lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster kom 1999.
  • Andelen aktiva sexköpare, som köpt det senaste året, har legat i stort sett konstant sedan 1996.
  • Siffrorna skiftar mellan 1,8 och 0,6 procent.
  • Eftersom talen är så låga och mätmetoderna delvis skiljer sig går det inte att tala om någon trend.
  • Variationerna kan lika gärna bero på slumpen.
  • I reella tal köpte 24.000 svenska män sex någon gång under 2014.
  • Även andelen män som angett att de någon gång i sitt liv köpt sex ligger på en hyfsat jämn nivå. I fjol var siffran 7,5 procent.
  • Gatuprostitutionen har mer än halverats sedan 1995.
  • Samtidigt har antalet sexannonser på nätet ökat explosionsartat.
  • Majoriteten av dem som säljer sex har en annan nationalitet än svensk.
  • Stödet för sexköpslagen i befolkningen är stort – 72 procent stödjer den.

Källa: Länsstyrelsen i Stockholm / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.