Vårsolen är härlig – men farlig. Foto: TT

Solen skiner – behåll kläderna på!

Uppdaterad
Publicerad

Skydda dig mot vårsolen, uppmanar Bernt Lindelöf, professor vid Karolinska sjukhusets hudklinik. Han upprepar ständigt detta råd till vinterbleka svenskar som varje vår lapar i sig de första varma solstrålarna. Den här våren är inget undantag. Södra Sverige badar i sol och parker och stränder fylls av vinterbleka kroppar.

Det är klart väder, vattnet reflekterar solstrålarnaa och solen är redan stark, säger Bernt Lindelöf.

Han betonar att solskador inte bara hör sommaren till – redan nu kan vi dra på oss solskador eller förvärra de skador vi redan har.

Vissa hudskador beror på den sammanlagda solstrålning som ens kropp har fått under hela livet, säger Bernt Lindelöf. Andra beror på de tillfällen då vi bränner oss.

Skydda ditt DNA

Solstrålningen är en kosmisk strålning som skadar vår arvsmassa, men lyckligtvis kan kroppen reparera de flesta av de uppkomna skadorna.

Detta händer flera miljarder gånger när vi är i solen, förklarar Bernt Lindelöf.

– När vi träffas av solljus bildas brunt pigment som lägger sig som en liten hätta över våra hudceller. Det är som ett skyddande paraply över cellkärnorna där vårt DNA finns, förklarar Bernt Lindelöf.

Men nu, i den tidiga våren, saknar våra celler detta skydd. Därför är det extra viktigt att vi solar med förstånd nu.

Solen nyttig?

Nyligen presenterade forskare en studie som visar att svenska kvinnor som solar litegrann har en mindre dödlighet under de kommande 20 åren än de som inte solar alls.

Det verkar alltså som att solen i själva verket är nyttig.

Bernt Lindelöf ser lite trött ut när han förklarar.

– Det är svårt att dra några slutsatser på enstaka undersökningar. Det samlade kunskapsläget är att solens strålar är skadliga för oss. Om solen vore nyttig skulle vi inte behöva skydda oss mot strålningen med ett brunt pigment.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.