Sommarplågor tar bron till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett ständigt samtalsämne när solen gassar. Småkryp som biter, sticker och dyker ner i saften. Dessutom hittar nya långväga insekter in i landet.

Vi ser dem som en sommarplåga, de för naturen nödvändiga insekterna växer och frodas i sommarvärmen.

Men konflikten mellan människan och insekter som getingar, broms, flugor och myror ökar när vi vistas mycket utomhus. På Anticimex har man nu bråda dagar. Presschef Håkan Kjellberg förklarar varför:

Sommarplågor

– Under juli månad i år har vi haft över 24.000 uttryckningar. Getingar är nummer ett på listan, och nummer två har varit myror. Men det börjar avta nu.

Inget rekordår

Getingarna kommer dessutom att störa oss ännu mer på sensommaren. Då sinar deras mat i naturen och de börjar kalasa av vår mat, förklarar insektsexperten Björn Cedergren, men han tror inte på ett rekordår.

– Jag kan inte säga att det blir ett getingår, ett rekordår, men jag tror att det blir ganska gott om getingar.

Nya insekter kommer från Europa

Sommarvärmen gör att vi också får nya långväga gäster, för med de varma vindarna förs också insekter från andra sidan Östersjön. 

– Insekter kan ta språnget över havet när det är varmt. Det är sådana som vanligtvis ogärna flyger över vatten, till exempel steklar och bi-arter. Flera nya arter har kommit till Sverige nu med de varma vindarna, men de följer också bron över sundet, säger Björn Cedergren.

Nya arter tar allstå bron?

– Ja, när de följer bron så tror de inte att de har vatten under sig.

Humlorna blir färre

Många insekter blir alltså fler på grund av värmen. men det finns också de som lider av torkan som följer. Dels myggorna men också humlorna. Bland humlorna är många arter redan utrotningshotade, och humlorna mår dåligt i hettan med sin tjocka päls och riskerar att dö av värmeslag och svält, förklarar Björn Cedergren som skrivit en bok om humlor.

– Humlearter som finns högt upp i Alperna och i de svenska fjällen kan drabbas. Om det är riktigt varmt där får de stora problem. Det kan då bli mindre bär och frukt, men också våra sommarängar riskerar drabbas negativt då pollineringen inte sker i samma omfattning, förklarar Björn Cedergren.

Har du hittat ett gigantiskt getingbo? Äter mördarsniglar upp dina grönsaker, eller är poolen full av nyckelpigor? Maila dina bilder till oss!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarplågor

Mer i ämnet