Foto: TT

Spendrup ångrar att han inte var tydligare

Uppdaterad
Publicerad

Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup ångrar att han inte var tydligare i sitt omstridda uttalande om bristen på kvinnor med rätt kompetens för att sitta i bolagsstyrelser i en radiointervju i helgen.

Grundproblemet är enligt Spendrup att färre kvinnor än män är engagerade i företagande. Dessutom tror han att valberedningarna, som nominerar styrelseledamöter, söker för snävt.

– Så det kan också vara en fråga om att det finns för få kvinnor i våra valberedningar. De manliga nätverken dominerar framför de kvinnliga och det är klart att det är olyckligt, säger han i en intervju med Svenska Dagbladet Näringsliv på nätet.

Spendrup säger dock att kvotering är fel väg att gå för att motverka snedrekryteringen.

Kritik från flera håll

Kritik mot Spendrups uttalande i Ekots lördagsintervju om bristen på kompetenta kvinnor till styrelseposter kommer samtidigt från flera höjdare i näringslivet.

Det är upprörande att han uppenbarligen tycker såhär, säger finansmannen Sven Hagströmer till Svenska Dagbladet.

Entreprenören Douglas Roos är också kritisk och antyder att förtroendet för Spendrup som ordförande för Svenskt Näringsliv kan vara förbrukat.

– Vi får se hur det här hanteras. Men det är tveksamt om han kommer att kunna sitta kvar med dessa åsikter, säger han till Svenska Dagbladet.

”Känner att jag har ett mycket starkt stöd”

Bryggaren Jens Spendrup, som fyller 70 i mars, tillträdde som ordförande för Svenskt Näringsliv i maj i fjol. Organisationens egna styrelse har 64 ledamöter, varav 50 är män. Det ger en andel kvinnor i styrelsen på 22 procent.

Jens Spendrup känner sig inte hotad i sin roll som ordförande för Svenskt Näringsliv, trots uppståndelsen kring hans uttalanden om bristen på kvinnlig styrelsekompetens.

”Jag känner att jag har ett mycket starkt stöd”, skriver han i ett meddelande till TT som svar på frågan om han känner fortsatt förtroende från medlemmarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.