Bristande klassdisciplin är en viktig orsak till de sjunkande skolresultaten enligt utbildningsminister Jan Björklund. Foto: TT Nyhetsbyrån

Björklund (FP): ”Stäng ute sena elever”

Uppdaterad
Publicerad

Lås dörren för sena elever, det är ett av utbildningsminister Jan Björklunds (FP) nya botemedel för att få bukt med skolans sjunkande resultat.

Svenska elever presterar allt sämre i skolan, jämfört med andra OECD-länder. Sedan 2009 har Sverige halkat efter rejält. Den mörka bilden trädde fram när den internationella undervisningsstudien Pisa redovisades i förra veckan. Bland annat har Sverige högst andel sena ankomster. Något som kraftigt påverkar studieresultaten enligt utbildningsminister Jan Björklund.

– På nio år är det många lektioner som går bort när man inte kan starta på utsatt klockslag. När det gäller ordning och studiedisciplin finns det mycket mer att göra. Det är en viktig delförklaring till de sjunkande svenska resultaten, säger utbildningsminister Jan Björklund till Svenska Dagbladet.

Uppmanar lärare att låsa

Enligt Björklund måste det nu till en attitydförändring i den svenska skolan. Han uppmanar därför svenska lärare att helt enkelt låsa dörren och stänga ute elever som kommer sent.

– När det ringer in då börjar lektionen och när det ringer ut så slutar den. Man bestämmer med lärarkollegiet att det är den regeln man tillämpar. Passar det inte så låser man dörren när det ringer in. Hade jag varit lärare hade jag gjort det, säger Jan Björklund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.