Stormen Alexander blev aldrig så allvarlig som befarat – men orsakade ändå flera trafikolyckor, framför allt i Jönköpingstrakten. Foto: TT

Stormen Alexander drar vidare österut

Uppdaterad
Publicerad

Luciastormen Alexander drog in över Sydsverige med full kraft – men skadorna blev aldrig så allvarliga som befarat. Tidigt på lördagsmorgonen rörde sig stormen vidare över Götaland och Svealand, mot Gotland och Öland. – Därifrån kommer det sakta att dra bort, säger Chrysanthi Grammatopoulou på SMHI.

I går gick SMHI ut med en klass 2-varning och hela Sydsverige rustade för storm. Tåg och färjor ställdes in och vindhastigheter på över 25 meter i sekunden stoppade all trafik på Öresundsbron under några timmar på fredagskvällen, runt 22.30-tiden kunde bron öppnas upp för trafik igen – men Trafikverket avråder fortfarande trafikanter från att köra över.

– Det är nedsatt hastighet och vindkänsliga fordon avråds från att köra över, säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket.

Fortfarande stopp i tågtrafiken

Tågrafiken väntas vara i gång igen senast klockan 10.30 på lördagsmorgonen, men tågen mellan Malmö, Ystad och Simrishamn väntades gå som vanligt först vid klockan 15.

– Att det inte ändras bygger på Trafikverkets beslut gällande sträckor som inte är trädsäkrade. Det är en förplanering som gäller, säger Magnus Andersson på Skånetrafikens verksamhetsjour till Sydsvenskan.

I Jönköping stod trafiken stod på flera håll helt stilla på fredagskvällen. Den starka blåsten och kraftigt snöfall orsakade flera trafikolyckor.

– Det är allmänt kaos, sade Claes Löfgren, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping till GT.se.

Tidigt på lördagsmorgonen pågår halkbekämpning i Jönköping och Kronoberg – och Trafikverket varnar alla trafikanter i området.

– Om man tvunget måste ge sig ut på vägarna så kör försiktigt. Men det är bättre att avstå och avvakta ljuset, säger Eva Nordén till SVT Nyheter.

Även i andra delar av Sverige råder nu frosthalka och snöhalka, på vissa ställen ovanför Skåne är det ishalka.

Lastbilar fastnade

På fredagskvällen var det bland annat stopp på E4 mellan Jönköping och Gränna och stopp mot Göteborg. I höjd med Vätterleden fastnade två lastbilar vid 22-tiden och orsakade helt stopp i norrgående riktning. Vid trafikplats A6 fastnade en annan lastbil, en dryg halvtimme senare.

Under kvällen var också väg 40 västerut helt avstängd. Lastbilar fastnade och bilar åkte av vägen.

Ett trettiotal trafikolyckor rapporterades in till polisen i Jönköping under kvällen och natten.

– Lyckligtvis är det inga allvarligare elller livshotande personskador som anmälts, säger Bo Gunnarsson, länsvakthavande i Jönköping, till SVT Nyheter. 

På lördagsmorgonen hade stormen dragit vidare från södra Sverige, över Götaland och Svealand, mot Gotland och Öland.

– Därifrån kommer det sakta att dra bort, men vi uppmäter vindhastigheter på 20-22 meter per sekund i byarna på Ölands södra udde och ännu mer på Gotlands södra udde. Där blåser det omkring 20 meter per sekund, men vi har haft 31 meter per sekund i byarna, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Chrysanthi Grammatopoulou till TT.

Hundratals utan ström

Sammanlagt närmare fem tusen av elbolaget Eons kunder drabbades av elavbrott på grund av stormen. De flesta kunde få tillbaka strömmen relativt snabbt men tidigt på lördagen var ett hundratal fortfarande utan ström, främst i Kalmar och Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.