Åsa Regnér, Barn-, äldre- och jämställdhetsminister. Foto: SVT/TT

Ministern sätter press på Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför regeringen med största sannolikhet en tiggerisamordnare och inleder dialog med Rumänien.

– De har ett stort ansvar, säger ansvarig minister Åsa Regnér (S).

Tiggande migranter blir ett allt vanligare inslag i den svenska gatubilden, och SVT har i flera veckor granskat hur Sveriges kommuner hanterar tiggarnas hjälpbehov.

Det var när den nya barn-, -äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) intervjuades i Aktuelltstudion på torsdagskvällen som hon öppnade för att tillsätta en särskild tiggerisamordnare.

– Vi tittar närmare på att eventuellt utse någon form av nationell samordnarfunktion som kan ha i uppdrag att förbättra arbetet med att ge stöd och hjälp till utsatta EU-medborgare som finns i Sverige, säger hon till SVT.

SKL välkomnar beskedet

Flera kommuner har vädjat om hjälp från regeringen, och Sveriges kommuner och landsting (SKL) har tidigare efterlyst en samverkan mellan regeringen, myndigheter och frivilligorganisationer.

– En samordnare skulle i så fall kunna stödja berörda myndigheter, kommuner och organisationer som inom sina respektive ansvarsområden kommer i kontakt med målgruppen.  Samordnaren skulle också kunna föra dialog med ideella organisationer om möjligheten för dem att på plats i hemländerna för att stödja dem vid återkomsten i hemlandet, säger Regnér.

Anders Knape, ordförande på SKL, välkomnar ministerns planer:

”Tanken med att inrätta en nationell samordnare tycker vi är bra, det ligger i linje med det vi själva lyft med regeringen”, kommenterar han skriftligt till SVT.

Komplex fråga

Men ett tydligare regelverk för kommunerna i frågan är inte aktuellt.

– Lagstiftning finns redan och att kommunerna tolkar lagen olika är en del av det kommunala självstyret, säger Åsa Regnér.

Samtidigt anser hon att frågor kring förändringar i lagstiftningen kan komma upp till diskussion.

– Det är en mycket komplex fråga och exakt vad som kommer upp vet jag inte än, säger hon.

Möte med Rumänien

– Samordnaren skulle också få i uppdrag att vid behov lämna förslag på hur arbetet kan förbättras och hur samverkan kan utvecklas på nationell, regional och lokal nivå, säger Regnér.

SKL har även drivit på en diskussion om hur EU kan använda socialfonden och skärpa regelverket för hur fondmedlen används i berörda länder för att inkludera romerna.

– Vi har nu bokat in möten med Rumänien. På lång sikt behöver de här grupperna en fastare förankring på arbetsmarknaden och en bättre utbildning. Det finns EU-medel genom strukturfonder med de används inte fullt ut, säger Åsa Regnér.

Hon anser att en förändring i Rumänien är möjlig. Samtidigt måste insatser nå de migranter som just nu befinner sig i Sverige.

– De är hungriga och fryser nu och därför är en samordnare och dialog viktig, säger hon.

Men när samordnaren ska tillsättas eller hur mycket som arbetet får kosta är ännu oklart.

– Jag kan inte svara på prislappen eller när personen tillsätts i nuläget. Det viktiga är att vi kommer igång, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.