Ebba Busch Thor möter kritik inför valet av KD-ledare. Foto: TT

Tung KD-topp avfärdar Busch Thor som partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Tuve Skånberg, tung representant för Kristdemokraternas värdekonservativa del, vill inte ha Ebba Busch Thor som KD:s nya partiledare. – När hon tömde allt vad Kristdemokraterna har kämpat med några få svar, så kände jag att det inte är min kandidat, säger Skånberg.

Han hänvisar till hennes besked i Ekots lördagsintervju där hon gav besked om att hon stödjer den svenska abortlagstiftningen och att homosexuella och ensamstående ska ha rätt att adoptera barn.

Busch Thor, kommunalråd i Uppsala,  brukar annars anses ha stöd av partiets mer värdekonservativa företrädare.  

Kampen om KD-posten

Men efter intervjun tappade Skånberg förtroende för henne.

”Är ointressant för mig”

– Hon gav ett tydligt besked: jag är mer liberal än vad Kristdemokraterna är. Och jag är konservativ, men inte värdekonservativ. Ebba framstår som ointressant för mig. Det är viktigt att man står upp för de kristdemokratiska värderingar, inte för att de är gamla, utan för att de är bra, säger Skånberg till Ekot.

Tuve Skånberg ser nu i stället Acko Ankerberg Johansson som sin kandidat till partiledare för Kristdemokraterna.

– Hon är kunnig, hon är duktig. Hon är bra debattör. Jag ser hur hon samlar partiet. Jag har i fem år följt henne i partiet.

Fyra kandiderar

Roland Utbult , även han riksdagsledamot för KD, ser däremot Busch Thor som partiets nya ledare.

– Jag tycker att hon är framtiden, och hon vågar ställning, hon är en skicklig debattör med lyskraft.

Totalt har nu fyra personer meddelat att de vill efterträda Göran Hägglund. Förutom Ebba Busch Thor är det Acko Ankarberg Johansson, Penilla Gunther och Jakob Forssmed.

Däremot har Lars Adaktusson avsagt sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om KD-posten

Mer i ämnet