Elin Siroiney, teamchef på Kronofogdemyndigheten i SVT:s Gomorron. Foto: SVT

”Tusentals kan få skuldsanering”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet evighetsgäldenärer blir allt fler. Men det finns hopp för många skuldsatta. Tusentals människor är berättigade till skuldsanering utan att veta om det.

– Det finns gratis rådgivning i kommunerna hos budget- och skuldrådgivningen. Där kan man få en överblick av sin ekonomi och hjälp med att göra en ansökan till oss, säger Elin Siroiney, teamchef på Kronofogdemyndigheten i SVT:s Gomorron.

Ett antal kriterier måste vara uppfyllda för att man ska kunna inleda skuldsanering.

Evighetsgäldenärer

– Bland annat ska men se att man inte kan betala sina skulder inom en överskådlig tid. Sedan ska det vara skäligt att man beviljas skuldsanering, berättar Elin Siroiney.

Har man uppfyllt kraven fattas ett beslut om att inleda skuldsanering. Beslutet är preliminärt och betyder inte att man fått det.

Förslag om skuldsanering

– Ett förslag om skuldsanering upprättas. Man redogör för hur man hamnat i den här situationen och hur det ser ut i dag. Sedan gör man en betalplan och tittar på om man har de faktiska möjligheterna att kunna betala av skulderna, säger Siroiney.

Om skuldsanering berättigas kommer man överens med den eller de som man är skyldig.

– Man ska betala så mycket man kan, ett förbehållslopp tilldelas, vilket är vad vi i vardagstal kallar existensminimum.

– Allt  därutöver ska gå till borgenärer eller fordringsägare. Detta gör man i fem år. Det som sedan är kvar av skulderna skrivs av. Därefter får man börja om på ny kula.

Elin Siroiney tycker det är viktigt att man tar tag i sin situation om man hamnat i den så kallade skuldfällan. Uppemot 25.000 beräknas vara berättigade till skuldsanering – en del utan att veta om det.

”Är rehabilitering”

– Det är ofta väldigt skamfyllt att hamna i en svår ekonomisk situation. Det leder ofta till psykisk och fysisk ohälsa. Att skuldsanera är mer än en ekonomisk rehabilitering, det är en rehabilitering av hela människan skulle jag säga.

Hon uppmanar skuldsatta att ta det första steget ur sin situation.

– Blunda inte för att du är i det läget. Kontakta skuld- och budgetrådgivarna i kommunen, kontakta oss på Kronofogdemyndigheten eller en släkting som kan hjälpa till med att ta det här första steget, säger Elin Siroiney.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Evighetsgäldenärer

Mer i ämnet