– Om de fyller våra flöden med reklam så flyttar vi, säger experten Hampus Brynolf inför Twitters börsintroduktion som sker i dag. Foto: Scanpix/SVT

”Twitter har ett år på sig att övertyga”

Uppdaterad
Publicerad

140 tecken i realtid – ett vinnande koncept visade det sig. I dag följer mikrobloggen Twitter i nätverksjätten Facebooks fotstpår och tar steget in på börsen. Lite av ett vågspel, menar experten.

– De har ett år på sig att övertyga användarna om att det här inte är dåligt för dem, och att övertyga investerarna om att de kan tjäna pengar. Det är klart att det går att göra båda sakerna, men det är en balansgång, säger Hampus Brynolf, expert på sociala medier.

Pengar och en slags identitetskris tror han ligger bakom det faktum att Twitter i dag introduceras på börsen. Mikrobloggens utveckling har kommit till en vägkorsning, säger Martin Brynolf. Man tjänar inga pengar och tillväxttakten har avtagit i antal användare som registrerar sig.

Söker en identitet

Experten tror dessutom att det är viktigt för Twitter att skaffa sig en tydligare identitet på nätet, man befinner sig fortfarande lite i skuggan av jätten Facebook som de senaste åren har tagit över världen. Samtidigt menar han att det är just mediets speciella form som gör det värdefullt.

– Det är väldigt obestämt, det är vad vi gör det till.

Brist på utveckling har alltså fått mikrobloggen att söka sig till börsen, enligt experten. Och när Twitter nu stiger in i den nya världen hamnar man i ett osäkert läge. Investerares intressen att få avkastning och tjäna pengar riskerar att krocka med användares bekvämlighet.

– Om de börjar fylla våra flöden med reklam så flyttar vi, säger Hampus Brynolf.

Riskerar att falla i glömska

Facebook hade ett tryggare läge när man för ungefär ett och ett halv år sedan gjorde premiär på börsen. Det beror på att vi på Facebook investerar mer. Foton, inlägg på tidslinjen, en historik som av nostalgiska anledningar kan kännas svårt att lämna utan vidare.

På Twitter däremot, menar Hampus Brynolf, finns inte lika mycket att lämna bakom sig.

– Jag kan ta mina kompisar och byta till annat realtidsverktyg, och det kan hända i morgon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.