Översvämningsrisk. Foto: Scanpix

Vattnet fortsätter stiga i Hulingen

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt höga flöden i den småländska sjön Hulingen och vattnet i sjön kommer fortsätta stiga under dagen.

Vattnet i sjön Hulingen steg fortfarande under onsdagsmorgonen, men det hade slutat regna och invallningarna bevakades av hemvärnet.

De båda reningsverken i Hultsfred och Målilla var invallade och bedömdes som säkra.

Regnkaoset i juli

–Det börjar se ljust ut och vi tror att vi ska klara av det här med den vallning vi har – om det inte börjar regna igen förstås, sade Torbjörn Rosenius, insatsledare vid räddningstjänsten i Hultsfred till TT tidigt på morgonen.

På tisdagskvällen sänkte SMHI sin varning till klass 2-nivå, vilket innebär fortsatt mycket höga flöden i Hulingen.

35 millimeter väntas

Vid Höglandets räddningstjänst förbereder man sig för de regnmängder som väntas under det närmaste dygnet. Invallningarna är byggda och klara. Bland annat har ett industriområde i Pauliström öster om Vetlanda hotats av översvämning.

–Just nu är det lugnt. Det regnar inte och läget är under kontroll. Men det väntas 35 millimeter regn onsdag natt och vattnet stiger inte med detsamma, utan det är en fördröjning på en till två dagar, säger Bruno Pilåsen, räddningsledare vid Höglandets räddningstjänst till TT på onsdagsmorgonen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i juli

Mer i ämnet