Alkoholen splittrar Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamöterna Kerstin Lundgren (C) och Lars-Axel Nordell (KD) möts i en duell om gårdsförsäljning av alkohol.

Centerpartiet och Kristdemokraterna har olika åsikter om gårdsförsäljning av egenproducerad alkohol som vinoch öl. Centern vill genomföra ett försök där gårdarna iSörmland, Gotland och Skåne ska få sälja egenproducerad alkohol på sina gårdar. Lars-Axel Nordell (KD) är starkt emot försäljningen och hävdar att det äventyrar Sveriges monopol på alkoholförsäljning.

Kerstin Lundgren (C) menar att alkoholförsäljningen på gårdarna är nödvändig för att ge en helhetsupplevelse av mat och dryck men också att det medverkar till en levande landsbygd och ger jobbtillfällen. Lars-Axel Nordell (KD) anser att det är i en så liten skala att det inte påverkar jobbtillfällena.

Alkohollagen i Sverige ändrades nyligen. Det är numera tillåtet för lantbrukarna att sälja egenproducerat öl och vin till de tre närmsta lokala systembolagen men lagen medger inte att lantbrukarna säljer varorna på den egna gården.​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Duellen

Mer i ämnet