Unga politiker om flyktingfrågan

Uppdaterad
Publicerad

De båda riksdagskandidaterna och ungdomsordförandena Sara Skyttedal, KDU, och Hanna Wagenius, CUF, debatterar svenskt flyktingmottgande och skärpta straff för grova våldsbrott.

Den 29 augusti skrev Sara Skyttedal, ordförande i Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU, en debattartikel om Sveriges flyktingmottagande som väckte stor uppmärksamhet. Bland annat skrev hon: ”Vi måste på ett seriöst och faktabaserat sätt börja diskutera var gränsen går för hur många asylsökande Sverige kan ta emot på kort sikt”.

– Jag tycker att vi har en moralisk plikt att ge dem (flyktingarna, reds anm) skydd, men jag tycker att det är ohållbart att det enbart är Sverige och delvis Tyskland nästan i dag som bär det här ansvaret inom EU, säger Sara Skyttedal i en duell med Hanna Wagenius i SVT Forum

Duellen

Tydligare krav

Hon anser att Sverige behöver ställa tydligare krav på andra EU-länder att ta sin del av ansvaret. Hon tycker också att brister på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden gör att Sverige inte får en fungerande integration och skapar problem för migrationen.

Hanna Wagenius, som är ordförande Centerpartiets ungdomsförbund, ser annorlunda på saken.

-Vi ska ge asyl till de människor som har asylskäl i Sverige. Det är fullständigt självklart och då kan man inte sätta en gräns på hur många det kan vara. Det är ju helt beroende på hur konflikterna ser ut i världen och hur många människor som tvingas, men också lyckas, fly från de konflikter som finns, säger hon. 

Enorma utmaningar

-Det är klart att det finns enorma utmaningar när det kommer till arbetsmarknad, när det kommer till bostäder, men de utmaningarna ser vi ganska precis samma när det kommer till den unga generationen som i dag har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden.

Hon tycker att politiken på de områdena måste reformeras, oavsett om vi tar emot flyktingar eller inte.

– Och jag tycker självklart att alla människor som har asylskäl ska få stanna i Sverige, alla människor som får ett jobb i Sverige ska stanna i Sverige, säger Hanna Wagenius.

Fri invandring

– Personligen tycker jag att vi ska sträva efter en fri invandring. Det är ju helt absurt, egentligen, att vi sätter upp gränser för var människor får leva sina liv när de inte själva kan styra var de ska födas.

Se hela duellen i artikelns topp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Duellen

Mer i ämnet