Strandhäll: Många utmaningar på vårt bord

Uppdaterad
Publicerad

Mats Knutson intervjuar nya socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) som tidigare var ordförande i fackförbundet Vision. Nu ansvarar hon bland annat för föräldraförsäkringen och sjukförsäkringen.

Annika Strandhäll säger att det finns många utmaningar på hennes område men att de senaste årens ökade tal när det gäller ohälsa och sjukskrivningar är en prioriterad fråga.

Hon vill stärka tillgången på rehabilitering, satsa på förebyggande arbete ute på arbetsplatserna och stärka arbetsmiljöarbetet, inte minst för kvinnor.

Nya ministrar

Psykisk ohälsa

Annika Strandhäll säger att nya prognoser visar att sjukskrivningskostanderna kommer att öka med tre miljarder nästa år och att det både är ett samhällsekonomiskt problem och ett problem för de individer som drabbas.

– Det är mycket psykisk ohälsa och mycket kvinnor i det här.

Trenden med ohälsotalen syns sedan 2010 och mycket i offentlig verksamhet, ute i kommuner och landsting, säger hon.

Hög arbetsbelastning

Men är det stress som ligger bakom det här?

– Vi ser att det är stress och att det är en tung arbetsbelastning. Men för kvinnor inom till exempel sjukvård, vi tar sjuksköterskor, kan det också handla om en fysisk belastning. Och man kan väl säga att arbetsmiljöarbetet när det gäller kvinnor inte är lika utvecklat som det är kopplat till mansdominerade arbetsplatser. Det är delvis därför Arbetsmiljöverket får ett förstärkt uppdrag i den här delen.

När det gäller de psykiska diagnoserna anser Annika Strandhäll att relevanta myndigheter och parterna på arbetsmarknaden måste samarbeta.

Hon tycker att det är nödvändigt att slopa den bortre parentesen i sjukförsäkringen, trots att prognoserna visar på en fortsatt kostnadsökning, eftersom parentesen inte har varit effektiv och dessutom krävt mycket administration. Och många fler återvänder till sjukskrivning än man hade som mål när parentesen infördes, konstaterar Annika Strandhäll.

Blocköverskridande lösningar

I januari kommer den parlamentariska socialförsäkringsutredningen med sitt betänkande.

– Där hoppas jag att det både kommer en del skarpa förslag men också rekommendationer i en riktning som jag sedan kan ta vidare. Jag tror att det vore väldigt bra att kunna hitta en del blocköverskridande, smarta överenskommelser. Att skapa en grundläggande stabilitet i sjukförsäkringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya ministrar

Mer i ämnet