”Viktigt att inte styra forskningen för hårt”

Uppdaterad
Publicerad

Landets nya minister för högre utbildning och forskning vill se satsningar på kvaliteten och skapa möjligheter för ett högre risktagande för att på så sätt hitta oväntade svar. SVT Forum har träffat Helene Hellmark Knutsson (S).

Med ett fokus på life science och de naturvetenskapliga ämnena har Sveriges nya minister för högre utbildning och forskning påbörjat sin mandatperiod. Men Helene Hellmark Knutsson är noga med att även humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning är avgörande inför framtiden.

– All forskning är viktig, och det är viktigt att den är fri och att vi inte styr den för hårt, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Nya ministrar

Hellmark Knutson har varit heltidspolitiker i 14 år, både i hennes hemkommun Sundbyberg strax norr om Stockholm, och i länets landsting. Men nu ska hon se till att landets forskning står pall mot omvärldens konkurrens.

– Vi ligger fortfarande bra till, men nu måste vi fortsätta att utveckla kvaliteten, att se till att forskningen håller allra högsta klass, men också våga satsa på grundforskning, menar Helene Hellmark Knutsson (S). De unga forskarna ska få lite bättre förutsättningar, så att de vågar öka risktagandet, så att de kanske hittar det där vi ännu inte vet vad det är för något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya ministrar

Mer i ämnet