Arkivbild. Foto: Evan Vucci/TT

Trumps kommunikationschef avgår

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donalds Trumps kommunikationschef Mike Dubke avgår, en uppgift han bekräftar för Politico.

Mike Dubke lämnade in sin avskedsansökan redan den 18 maj, men gick med på att stanna kvar på posten för att hålla ställningarna till dess att Trump var åter i USA från sin statsbesöksresa i Europa, vilket presidenten också ska ha accepeterat, rapporterar Politico.

Dubkes gärning som kommunikationschef blev kort. Han tillträdde positionen i februari i år. Dessförinnan hade tjänsten tillfälligt innehafts av Vita husets pressekreterare Sean Spicer, som fram till det att Dubke tillträdde haft dubbla roller, rapporterar The Washington Post.

USA-val 2016

LÄS MER: Uppgifter: Ryssland skulle påverka Trump

Kritiseras för hanteringen av Comey-krisen

Skälen till Dubkes avgång är oklara, men enligt The Washington Post ska han ha jobbat nära Spicer, och i bakgrunden orkestrerat kommunikationsstrategier, som under krisen i samband med avskedandet av den förre FBI-chefen James Comeys.

Dubke och Spicer har båda fått utstå kritik för hur de hanterat Comey-krisen, från Trump själv såväl som seniora rådgivare i vita huset.

Det är inte klart vilken som blir hans sista arbetsdag, uppger en anonym källa för The Washington Post.

LÄS MER: Källor: Trump bad FBI lägga ner utredning kring Flynn

Tidigare mediemogul

Dubke grundade 2001 mediebolaget Crossroads Media som på den egna webbsidan beskrivs som det ”främsta republikanska medieservicebolaget” och en partner som hjälper politiska kandidater och organisationer med strategier och köp av tv-, radio-, print- och internetreklam.

På kundlistan finns välkända konservativa politiker, bolag och så kallade politiska aktionskommittéer. Bolaget växte stor tillväxt i och med valet 2008.

Det är ännu oklart vem som kommer att efterträda Dubke på posten som kommunikationschef.

LÄS MER: Särskild åklagare ska utreda rysskoppling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet