President Donald Trump (i mitten) ska ha bett den nyligen avskedade FBI-chefen James Comey (till höger) att lägga ned utredningen av den förre nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn (till vänster). Foto: TT

Källor: Trump bad FBI lägga ner utredning kring Flynn

Uppdaterad
Publicerad

Den nyligen avskedade FBI-chefen James Comey ska ha fått en uppmaning direkt från USA:s president Donald Trump att lägga ned utredningen av den förre nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och dennes kopplingar till Ryssland. Det avslöjar New York Times, med hänvsining till källor inom FBI som tagit del av en minnesanteckning från Comey.

President Donald Trump ska ha bett den nyligen avskedade FBI-chefen James Comey att lägga ned utredningen av den förre nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn, uppger New York Times med hänvisning till källor inom FBI.

Nyheten ska komma från en minnesanteckning som Comey skrev kort efter mötet med Trump i februari, rapporterar tidningen, vars källor ska ha läst handlingen. Även nyhetskanalen CNN har tagit del av samma information från egna källor.

”Han är en bra kille. Jag hoppas att du kan släppa det här”, ska Trump ha sagt, enligt källorna.

LÄS MER: Senaten kräver Michael Flynn på dokument om Ryssland

Mötet mellan Trump och Comey ska ha ägt rum bara dagen efter att Flynn avgick från sin tjänst i februari.

Enligt New York Times anses en FBI-agents minnesanteckningar från precis efter ett möte vanligen trovärdiga nog att kunna användas som bevis i amerikansk domstol.

Förnekas av Vita huset

Vita huset avfärdar dock uppgiften.

”Även om presidenten vid upprepade tillfällen har uttryckt att han anser general Flynn vara en god man som tjänat och försvarat vårt land, har presidenten aldrig bett Mr. Comey eller någon annan att avsluta någon utredning”, heter det i ett uttalande.

”Presidenten har största respekt för våra brottsbekämpande organ och alla utredningar. Det här är inte en sann eller korrekt bild av samtalet mellan presidenten och Comey.”

En talesperson för FBI har avböjt att kommentera uppgifterna, enligt Reuters.

LÄS MER: Analys: ”Riksrätt” nämns nu på ett helt annat sätt än tidigare

Kongressen kräver att få se anteckningen

Både republikaner och demokrater säger att de vill se Comeys minnesanteckning.

Jason Chaffetz, republikansk ordförande i representanthusets revisionsutskott, säger att hans utskott ”kommer att få Comeys minnesanteckning, om den finns. Jag måste se den snarast. Jag är redo att vidta rättsliga åtgärder”, säger han.

I ett brev till FBI:s tillförordnade chef Andrew McCabe ger Chaffetz myndigheten en deadline. Han skriver att han senast den 24 maj vill se ”alla meddelanden, anteckningar, sammanfattningar och inspelningar som hänvisar till eller är relaterade till kommunikation mellan Comey och presidenten.”

Den republikanske talmannen Paul Ryan stöttar Chaffetz.

– Vi behöver alla fakta, och det är lämpligt av revisionsutskottet att be om minnesanteckningen, säger Ryans talesperson AshLee Strong.

LÄS MER: Sex möjliga förklaringar till att FBI-chefen fick gå

Både Flynn och Comey fick lämna sina tjänster

Michael Flynn fick sparken som nationell säkerhetsrådgivare i februari. Orsaken var enligt Vita huset att han ljög för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.

James Comey fick sedan sparken som chef för den federala polismyndigheten FBI i förra veckan. Den officiella förklaring till avskedet rör Comeys hantering kring utredningen av Hillary Clintons mejlskandal, men många pekar också på FBI:s utredning om Rysslands inblandning i presidentvalet.

LÄS MER: FBI-chefen: Ryssland är involverat i USA:s politik

Trump ska ha läckt information till Ryssland

The New York Times avslöjande kommer samtidigt som Trump anklagas för att ha läckt hemlig information om terrorgruppen IS till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

– Landet testas som aldrig tidigare. Jag säger till alla mina kollegor i senaten – historien kommer att döma oss, säger Chuck Schumer, demokraternas minoritetsledare i senaten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump sparkar FBI-chef

Mer i ämnet