Hillary Clinton. Foto: TT/AFP PHOTO/Paul J. Richards

Undersökningar: Clinton vann debatten

Uppdaterad
Publicerad

Enligt CNN:s opinionsundersökning i de amerikanska medierna var det Hillary Clinton som tog hem debatten mot Donald Trump. Samtidigt betonar CNN att man får ha i åtanke att väljare som tittar på debatterna tenderar att luta något mer åt Demokraternas håll.

I de amerikanska medierna har opinionsundersökningar efter presidentvalsdebatten nu redovisats. CNN:s undersökning bland väljare som säger att de tittat på debatten visar en tydlig seger för Demokraternas Hillary Clinton.

”Clinton vann”

57 procent anser att Clinton tog hem debatten, medan 34 procent anser att Republikanernas Donald Trump gick segrande ur duellen. Ett starkt resultat för Clinton, kommenterar CNN:s experter, men ett något sämre jämfört med i första debatten då 62 procent ansåg att hon vann.

USA-val 2016

Liten fördel för Clinton

CNN och Fox News har också använt sig av fokusgrupper, en i det här sammanhanget inte lika pålitlig metod. Där skiljer sig resultatet kraftigt. I Fox News säger 21 personer i fokusgruppen att Trump vann debatten, mot 9 för Clinton. I CNN var resultatet istället starkt övervägande i Clintons favör. 15 i gruppen ansåg att Clinton vann, mot 1 röst för Trump. 10 personer var osäkra.

”Ett spektakel”

Människorättskämpen Jesse Jackson menar att presidentkampanjen blivit en show.

– Det här har blivit ett sorts spektakel, istället för att fokus hamnar på jobb, rättvisa, sjukvård och de fattiga, säger han.

I debatten sa Donald Trump att Hillary Clinton hade ”hat i sitt hjärta” efter att hon i ett tidigare uttalande kallat hans supportrar för bland annat rasister. Republikanen Rudy Giuliani höll med Trump efter debatten.

– Hon beter sig och talar som om hon har hat i sitt hjärta när hon kallar människor för beklagliga, oförbätterliga och fördomsfulla, säger Giuliani.

Tror att Trump tog en risk

Från Demokraternas sida tog flera fasta vid Trumps agerande i debatten när det togs upp att han avslöjades med grova sexistiska kommentarer då han avfärdade det som ”snack i omklädningsrum”.

– Han tog en stor risk när han kallade det för ”snack i omklädningsrum”. Efter att så många av hans partikamrater i Republikanerna har övergett hans kampanj, och sagt att han är opassande för presidentposten så tog han en stor risk när han kallade det så, istället för att be om ursäkt, säger Donna Brazile från Demokraternas nationella konvent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet