Jordskalvet fick stora motorvägar att kollapsa. Foto: TT

240.000 uppmanas lämna sina hem efter Japan-skalv

Uppdaterad
Publicerad

De två jordskalven i Kumamoto-provinsen i södra Japan har orsakat enorm förödelse. Broar och motorvägar har kollapsat och myndigheterna har beordrat en omfattande evakuering av rädsla för att regnoväder ska utlösa jordskred i de skalvdrabbade områdena.

Det senaste skalvet inträffade på lördagen kl 01:25 lokal tid och hade epicentrum nära staden Kumamoto på ön Kyushu i sydvästra Japan. Magnituden uppmättes till 7,3 och inträffade på 10 kilometers djup i jordskorpan. Det följde på ett skalv i torsdags som uppmättes till 6,4.

– Det var så läskigt, tack gode Gud att vi lever, säger 61-åriga Hisako Ogata som tillsammans med sin dotter evakuerats från sitt hem i Kumamoto till en närliggande park.

Antalet offer efter de två jordskalven den här veckan har stigit till omkring 40 döda och 2.000 skadade. Samtidigt kämpar räddningspersonal mot klockan för att rädda fler överlevande från rasmassorna. Omkring 20.000 räddningsarbetare jobbar intensivt för att försöka lokalisera människor som befaras sitta fast i rasmassor.

Regn kan orsaka jordskred

Myndigheterna befarar också att regnoväder och starka vindar ska försvåra räddningsarbetet. Enligt tv-kanalen NHK har 240.000 personer beordrats att evakuera sina hem eftersom stora mängder nederbörd kan underminera mark som redan är instabil efter jordskalven. Följden kan bli stora jordskred som drar med sig eller begraver hus.

Boende i området kring en stor damm har också uppmanats att lämna området eftersom det finns risk att dammen kollapsar.

200.000 hem utan ström

Bilderna från Japan är dramatiska. Byggnader, broar och motorvägar har kollapsat. Överallt finns övergivna bilar, några av dem hänger bokstavligen på kanten till raviner som bildats där vägbanan försvunnit. Fler än 200 hus eller byggnader uppges ha totalförstörts.

Åtskilliga bränder har brutit ut och 200.000 hem beräknas vara utan ström, 400.000 hushåll saknar rinnande vatten.

Fakta: Jordbävningar i Japan

  • Japan ligger i ett av de mest seismiskt aktiva områdena på jorden. Ungefär 20 % av alla jordskalv med magnituden 6,0 och högre inträffar i närheten av Japan.
  • Det stora antalet kraftiga skalv har gjort att medvetenheten om riskerna är hög i landet. Många byggnader är konstruerade för att klara jordbävningar och det finns väl utvecklade varningssystem och strategier för att skydda människor.
  • Många lärdomar drogs efter den tragiska jordbävningen i Kobe 1995, då över 6.000 människor omkom. De flesta i dödades i de omfattande bränderna som följde efter skalvet.
  • 1923 dödades 140.000 människor då en jordbävning drabbade regionen Kanto. I mars 2011 havererade kärnkraftverket i Fukushima i den tsunami som följde efter en kraftig jordbävning vid Tohoku. 20.000 människor omkom och 100.000 evakuerades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.