Här är Breiviks gest i rättssalen. Foto: Scanpix

Breivik gjorde högerextrem hälsning

Uppdaterad
Publicerad

Först slog han sina fjättrade händer mot bröstet, sedan reste han dem i en högerextremistisk hälsning inför tingsrätten i Oslo. Massmördaren Anders Behring Breivik ser sig som en hjälte.

Breivik fördes in i tingsrättens hårt bevakade och fullsatta sal klockan halv ett på måndagen för en omhäktningsförhandling.

”Angreppet var ett preventivt angrepp”

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Processen var en ren procedurfråga, där polisen krävde att Breivik skulle vara fortsatt häktad i tolv veckor. Ändå förvandlades den till en estrad för mördaren Breiviks hatfyllda uttalanden om terrordåden den 22 juli mot Oslos regeringskvarter och på Utöya.

-Angreppet var ett preventivt angrepp på landsförrädare som begår, eller planerar att begå, kulturell ödeläggelse och nedmontering av norska etniska grupper och norsk kultur, läste Breivik från ett ark han fått ha med sig.

Krigskorset

Den 32-årige Breivik, klädd i kostym och ett smalt ansat skägg, ansåg därför att han omedelbart borde bli frisläppt. Dessutom vill han bli dekorerad. Breivik krävde att norske kungen ska tilldela honom Krigskorset med tre svärd – Norges högsta utmärkelse.

-Jag är militant nationalist. Jag representerar det norska urfolket. Vi är den norska motståndsrörelsen och vi kommer inte att sitta still och se hur vi blir en minoritet i vårt land och vår huvudstad, sade Breivik som varnade för islamisk kolonialisering med Socialdemokraternas hjälp.

Då tröt tålamodet hos tingsrättsdomaren Wenche Fliflet Gjelsten, som avbröt Breivik när han började berätta om sin roll i det påstådda ordenssällskapet Tempelriddarna.

Förberedelse

Måndagens förhandling sågs som ett genrep inför den verkliga rättegången som inleds 16 april. Domstolen hävde förbudet att referera från rätten, medan Breivik tillät att han filmades i anslutning till förhandlingarna. Omkring 100 berörda – efterlevande, överlevande och vårdnadshavare – var närvarande i rättssalen.

-Jag behöver se honom för att veta att han inte är farlig längre. Och då behöver jag inte längre vara så rädd. För mig betyder närvaron i dag en viktig förberedelse inför rättegången, sade en av de överlevande, Anette Davidsen, som rest från hemorten Vesterålen i Nordnorge för att närvara i rätten.

”Högerextrem hälsning”

Med kamerorna påslagna visade Breivik sitt hån mot rättegången, de överlevande och de som mördats, när han reste de fängslade nävarna i hälsning.

-När vi gick till rättssalen sade han att han önskade att ge en typisk högerextrem hälsning, sade hans advokat Geir Lippestad som inte vet om hälsningen var riktad till någon speciell eller vad den egentligen betydde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Mer i ämnet