• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

BP har rekord i säkerhetsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska oljejätten BP som försöker stoppa det enorma oljeläckaget i Mexikanska golfen har rekord i överträdelser av säkerhetsföreskrifter vid sina amerikanska raffinaderier.

Enligt Center for Public Integrity, en grupp undersökande journalister i Washington, står två BP-ägda raffinaderier för 97 procent av alla grova miljöbrott de senaste tre åren. De flesta av BP:s förseelser betecknas som ”grovt uppsåtliga” (egregious willful) av den amerikanska federala arbetsmiljöstyrelsen (Osha).

Under uppsikt

Oljekatastrof i Mexikanska golfen 2010

BP har stått under Oshas uppsikt sedan 2005 då koncernens raffinaderi i Texas City exploderade och 15 människor dödades. Mellan juni 2007 och februari 2010 fick BP ta emot hela 862 klagomål av varierande dignitet om säkerhetsöverträdelser vid koncernens raffinaderier i Texas och Ohio. Av dessa var 760 av det grövre slaget ”grovt uppsåtliga” medan 62 var ”uppsåtliga”, skriver journalistgruppen i ett pressmeddelande. Oshas tjänstemän uppger för journalistgruppen att BP struntade i att rätta till de fel som ledde fram till explosionsolyckan i Texas City, trots påpekanden.

Miljonböter

Bara i fjol dömdes BP därför att böta 87 miljoner dollar för fel vid det olycksdrabbade raffinaderiet i Texas City. Men BP har överklagat böterna. BP skriver i en kommentar att man samarbetat med Osha för att lösa problemen och att man sedan 2005 satsat en miljard dollar på säkerheten i Texas City.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljekatastrof i Mexikanska golfen 2010

Mer i ämnet