Foto: Scanpix

BP åker på rekordbot för oljekatastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den stora oljekatastrofen i Mexikanska Golfen 2010 åtalas nu två BP-anställda för dråp. Samtidigt har BP gått med på att böta ytterligare 30 miljarder kronor.

Två BP-anställda som ledde arbetet på oljeriggen åtalas nu för dråp i samband med den stora oljekatastrofen i Mexikanska Golfen 2010, uppger AP. En regional chef åtalas också för att ha ljugit för myndigheterna om omfattningen av oljeläckan.

BP erkände sig på torsdagen skyldigt på en rad punkter kopplade till oljekatastrofen, rapporterar Reuters. Uppgörelsen med den amerikanska regeringen innebär att pengarna ska betalas under en sexårsperiod.

Oljekatastrof i Mexikanska golfen 2010

Bötessumman på 4,5 miljarder dollar är den högsta i amerikansk historia. Det tidigare rekordet innehaddes av Pfizer och var på 1,3 miljarder dollar, närmare nio miljarder kronor.

– Vi  ber om ursäkt för vår roll i olyckan, och som dagens uppgörelse med den amerikanska regeringen visar har vi accepterat ansvaret för våra handlingar, sa BP:s vd Bob Dudley i kommentar, enligt BBC.

BP:s svenske styrelseordförande Carl-Henric Svanberg tillade att uppgörelsen var i BP:s och dess aktieägares bästa intresse, då det innebär att företaget kan försvara sig mot återstående civila skadeståndskrav.

Det var den 20 april förra året som oljeriggen Deepwater Horizon exploderade i Macondo-källan i Mexikanska golfen. Elva oljearbetare dog och uppskattningsvis 4,9 miljoner fat olja spyddes ut i havet under en tremånadersperiod. Oljebolaget BP pekades tidigt ut som ansvarigt för olyckan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljekatastrof i Mexikanska golfen 2010

Mer i ämnet