Adama Barrow svärs in som Gambias president. Foto: TT

Adama Barrow har svurits in som Gambias president

Uppdaterad
Publicerad

Adama Barrow har svurits in som Gambias nya president, rapporterar nyhetsbyråer. Ceremonin hölls i grannlandet Senegals huvudstad Dakar eftersom Yahya Jammeh som förlorade valet hänger sig kvar vid posten. Kort därefter meddelade den senegaliska militären att man gått in i Gambia.

Ett 40-tal personer närvarade vid den hastigt tillkomna ceremonin på Gambias ambassad i Dakar, bland dem Senegals premiärminister. Också representanter från västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas, som hotar att invadera Gambia, fanns på plats, rapporterar AP.

Ceremonin visades på storbildsskärmar utanför ambassaden för hundratals åskådare.

Politisk kris i Gambia

– Det är viktigt att Barrow svärs in snabbt, för att eliminera alla möjligheter till politisk oro, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Större legitimitet

Jammehs ovilja att lämna ifrån sig makten i det västafrikanska landet har fått den regionala samarbetsorganisationen Ecowas att hota med militärt ingripande. Vid den gambiska gränsen står senegalesiska styrkor redo att gå in.

Nigerias militär uppgav på torsdagen att man skickar trupper till Gambia som en del i den västafrikanska militäroperationen, med syftet att upprätthålla resultatet från presidentvalet i december.

– Om trupperna från de västafrikanska länderna går in i landet får de större legitimitet om det sker på order från en folkvald president, säger Johan Ripås.

”Skött det bra”

Man väntar också på den FN-omröstning som väntas hållas i kväll och där man söker stöd för att inte göra något förhastat, innan man går in.

– Hittills har man skött det här väldigt bra. Gambianerna har väntat tålmodigt på sin president, inga kravaller har uppstått. Allt hänger just nu på hur Jammeh hanterar det här. Han har inget att sätta emot: i stort alla har övergivit honom, från politiker till militärer. Det är tragiskt att han inte släpper taget.

– Man får hoppas på att de kan genomföra det här utan att använda kulor, säger Johan Ripås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Gambia

Mer i ämnet