Delar av Paraguay ligger under vatten Foto: TT

Sydamerika drabbat av de värsta översvämningarna på 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Över 160.000 människor har evakuerats och på flera håll har basal infrastruktur slagits ut. -Vi har inget rent vatten, ingen el och maten börjar ta slut, säger Melania Rodriguez i Paraguays huvudstad Asuncion.

I Central- och Sydamerika fortsätter de värsta översvämningarna på 50 år att skörda offer och försätta människor på flykt. Minst tio människor ska ha dödats och över 160.000 har tvingats lämna sina hem på grund av vattenmassorna, uppger nyhetsbyrån AP.

Det är området vid gränsen mellan Paraguay, Argentina och Uruguay som drabbats – och mer av våldsamma regn väntas.

I Paraguay har fyra människor dödats av fallande träd. I Argentina har två människor drunknat, uppger BBC. Och i Brasilien dog fyra människor efter ett jordskred som orsakats av det kraftiga regnet.

Paraguays huvudstad kan översvämmas

Värst drabbat är Paraguay. I huvudstaden Asuncion har över 100.000 människor evakuerats från sina hem. Paraguay-floden som flyter genom staden har nått sin högsta nivå sedan 1992.

I delar av staden har översvämningarna slagit ut infrastrukturen.

– Vi har inget rent vatten, ingen el, maten börjar ta slut, säger Melania Rodriguez till nyhetsbyrån Reuters.

Lourdes Ayala sitter i rullstol. Runt henne försöker volontärer lindra, ställer fram flaskor med dricksvatten. Hon är besviken på sitt lands politiker.

– Snälla gör något för oss. De borde inte bara komma hit när de vill ha vår röst och sen smita. Människor är sjuka, sitter i rullstol. Det gör ont, säger hon med tårar i ögonen till Reuters.

Vattennivåerna i Asuncion står nu bara 30 centimeter från flodbankerna och regeringstjänstemän varnar nu för än värre översvämningar om vattnet försätter att stiga, uppger BBC.

Katastrofläge också vid Uruguay-floden

Också Uruguay-floden, som ligger mellan Uruguay och Argentina, är delvis översvämmad.

I Argentina har över 20.000 människor evakuerats och katastrofläge utropats i regionerna vid floden.

En av de platser som drabbats hårdast är staden Concordia. Den ligger precis vid Uruguayfloden och invånarna där tar sig nu runt i staden i kanoter och på improviserade flottar.

– Vattnet är kontaminerat och insekter krälar överallt, säger 33-åriga Josefina Monson till AP, som tillsammans med sin man och deras döttrar sedan julafton tvingas husera i ett tillfälligt skydd efter att deras hem översvämmats, och tillägger:

– Jag vet inte när vi kan återvända hem.

”Förlusterna är enorma för oss”

I samma stad står Pablo med vatten upp till knäna och visar förödelsen för nyhetsbyrån AP. Alla butiker och restauranger på gatan är stängda och översvämmade.

– Titta på den här pizzerian. Och där var det ett bageri, en mataffär och ett massageinstitut. Förlusterna är enorma för oss, berättar han.

Bara området kring Concordia har 10.000 människor evakuerats.

– Många människor har fått söka skydd i skolor eller i tält som regeringen satt upp, säger Pablo till AP.

Översvämningarna antas bero på väderfenomenet El Nino, som förväntas bli ovanligt starkt i år.

Prognosen för kommande dagar visar på torrare väder i gränsområdena längs Brasilien och Uruguay. Men i Paraguay och Argentina väntas vattennivåerna stiga ytterligare inom den närmaste tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.