Anhöriga till de omkomna i flygkraschen i alperna erbjuds ytterligare skadestånd av flygbolaget. (AKRKIVBILD) Foto: TT

Anhöriga till alpkraschens offer erbjuds ytterligare skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget Germanwings säger nu att nära anhöriga till de som omkom när en pilot avsiktligt kraschade ett flygplan i alperna i mars i år kommer att få ännu ett skadestånd utbetalt.

Det rör sig om 25.000 euro, cirka 230.000 kronor, som kommer att betalas ut för ”smärta och lidande”, utöver den tidigare summan om 50.000 euro som redan betalats ut till de anhöriga som kompensation för ”omedelbara kostnader”, uppger nyhetsbyrån Reuters. 

Den extra utbetalningen kommer att erbjudas till föräldrar, partners och barn till de omkomna. Nära släktingar boende i tyskland kommer också att kunna kräva en tredje utbetalning om 10.000 euro som kompensation för hälsorelaterade problem utan att behöva uppvisa kvittounderlag.

I Tyskland finns ingen lag som tvingar till kompensation för emotionella sviter, men flygbolaget sa på tisdagen att de önskar behandla samtliga väl.

”Helt otillräckligt”

Elmar Giemulla, en av de advokater som företräder några av de tyska offren, kommenterade erbjudandet som ”helt otillräckligt”, och refererade till att pilotstrejker förra året kostat Germanwings moderbolag, Lufthansa, 200 miljoner euro. Erbjudandet om 25.000 euro för de anhöriga skulle sammantaget uppgå till 7,5 miljoner euro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.