”De lufsar runt utan att veta att folk är rädda för dem”. Foto: TT

Bangkokbornas skräck: Hundratals jätte-varaner översvämmar centrala parken

Uppdaterad
Publicerad

Joggare, cyklister, kontorsarbetare på lunch – alla beger de sig till Lumpiniparken i centrala Bangkok. Men där finns det konkurrens om utrymmet, med över 400 enorma varaner som anklagas för att stjäla mat och välta cyklar. Nu har stadens miljödepartement bestämt sig – jätteödlorna ska bort.

Varanerna kan i vissa fall bli tre meter långa, lever i 20 år, och har länge funnits i Lumpiniparken, mitt i storstaden Bangkok.

På senare år har de kraftigt ökat i antal, och efter klagomål från parkbesökare om att varanerna springer framför cyklar och orsakar olyckor, snor picknickmat och är allmänt läskiga, så har miljödepartementet bestämt sig för att fånga in så många som möjligt av de cirka 400 jätteödlor som beräknas bo där.

”Dags att återta kontrollen”

– De lufsar runt utan att veta att folk är rädda för dem. Det är dags att återta kontrollen, säger Suwanna Jungrungrueng, på miljödepartementet, till Bangkok Post.

Efter att de fångats in är tanken att varanerna ska få ett nytt boende på ett viltreservat i Ratchaburiprovinsen.

Men att fånga in de stora starka ödlorna är inte helt enkelt – se själva i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.