Foto: TT

Barack Obama om dödsskjutningen i Dallas: ”Ondsint attack”

Uppdaterad
Publicerad

Rättvisa kommer att skipas. Det lovade USA:s president Barack Obama när han för första gången kommenterade dödsskjutningen i Dallas.

– Vi känner ännu inte till alla fakta, men vad vi vet är att det har skett en ondsint och planerad attack, sade Barack Obama på en presskonferens i Warsawa efter att ha träffat EU-ledarna Jean-Claude Juncker och Donald Tusk.

– Vi är skräckslagna och vi står enade med människorna och poliskåren i Dallas.

Polismorden i Dallas

Hyllade poliskåren

Barack Obama ägnade en betydande del av sitt tal om Dallas till att hylla polisen. 

– De flesta gör ett enastående jobb, sade den amerikanske presidenten. 

– De här poliserna har varit måltavlor. Nästan ett dussin sköts. Fem dödades. Många andra skadades och vi ber att de ska återhämta sig.

”Ska hållas ansvariga”

Presidenten sade att FBI redan är i kontakt med polisen i Dallas.

– Alla inblandade i de här meningslösa morden ska hållas ansvariga. Rättvisa kommer att skipas.

Barack Obama konstaterade också att denna typ av attacker möjliggörs för att automatvapen är så lättillgängliga

– Vi vet också att när folk är beväpnade med kraftfulla vapen så blir sådana här attacker ännu farligare och mer dödliga. Och det är något vi kommer att återkomma till under de dagar som kommer.

Reser hem

Vita Huset meddelade under natten mot lördagen att Obama kommer att avsluta sin resa i Europa tidigare än väntat och flyga hem till USA, för att besöka Dallas tidigt nästa vecka. Han kortar sin resa i Spanien och ställer in sitt besök i Sevilla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Dallas

Mer i ämnet