Foto: TT

Protester mot polisvåldet fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

För tredje dagen i rad har omfattande protester mot polisens brutalitet mot svarta ägt rum runt om i USA, till största delen fredliga. Men flera poliser har även skadats i sammandrabbningar med demonstranter.

I flera amerikanska städer har människor demonstrerat mot de ifrågasatta polisingripandena mot två svarta män tidigare i veckan, som båda slutade med att männen sköts ihjäl. Demonstrationerna beskrivs som mestadels fredliga, även om det har varit turbulent på sina håll.

I Baton Rouge, där en av de två männen dödades, blev det bråk mellan polis och aktivister. Flera personer greps och vapen togs omhand.

Polismorden i Dallas

50 gripna

I staden St Paul i Minnesota har minst fem poliser ha skadats under demonstrationerna. De ska bland annat ha fått fyrverkerier, glasflaskor och sten kastat på sig från demonstranter. Dessutom ska en polis träffats i huvudet av en stor bit betong som släppts från en bro.

För att skingra massorna använde polisen rökbomber. Flera demonstranter greps och vid söndagsmorgonen lokal tid, hade så många som 50 personer omhändertagits av polisen, rapporterar CNN.

Oroligheterna skedde bara kilometer ifrån den plats där 32-årige Philando Castile sköts ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis sträckte sig efter sitt körkort.

Uppmanas ringa

En av Black lives matter-rörelsens mer framträdande anhängare, DeRay McKesson, gripits sent under kvällen, lokal tid, skriver Washington Post. McKesson, är en av grundarna till ”Campaign Zero”, en sorts plan för hur man kan komma till rätta med polisvåldet. Efter händelsen sprids ett twitterinlägg där människor uppmanas att ringa till Baton Rouge-polisen och kräva att han släpps.

I flera städer har människor blockerat vägar, bland annat i San Francisco och i New York, där femte avenyn blev avstängd.

– Jag känner mig väldigt plågad, väldigt ledsen. Och arg över att de svarta kropparna bara fortsätter hopa sig, säger en av demonstranterna i New York, Lorena Ambrosio.

Hot mot polisen

I Dallas, där fem poliser sköts ihjäl under en demonstration mot polisvåld under torsdagskvällen, lokal tid, skärptes säkerheten vid polisens högkvarter efter ett anonymt hot. Området spärrades av och fordon från insatsstyrkan inringade byggnaden, enligt lokala medier.

Ett parkeringsgarage i anslutning till polisens högkvarter söktes också igenom ”utan att någon misstänkt hittats”, twittrade polisen.

Gärningsmannen under torsdagens dåd, 25-årige Micah Johnson, ska enligt Dallaspolisen ha sagt att han var upprörd över den senaste tidens polisvåld och ville döda vita poliser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Dallas

Mer i ämnet