Odaterad bild på den misstänkte gärningsmannen till skjutningarna i Dallas, Micah Johnson. Foto: TT

”Dallasskytten agerade ensam”

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte krypskytten, Micah Johnson, som höll Dallas i skräck i flera timmar pekas nu ut som tidigare militär och reserv i amerikanska armén. Johnson ska även ha tjänstgjort i Afghanistan, uppger flera amerikanska medier. Myndigheterna tror att han agerade ensam.

Under natten mot fredagen gick chefen för USA:s säkerhetsdepartement ut och meddelade att man trodde att den misstänkte prickskytten i Dallas agerade ensam. Det slogs också fast att mannen inte verkar ha några kopplingar till terroristgrupper. Senare bekräftade även Dallas borgmästare Mike Rawlings att myndigheternas bild av händelsen är att skytten agerade ensam.

”Endast en gärningsman”

Tidigare har det rapporterats om flera gärningsmän, och ytterligare tre misstänkta greps, men nu ser bilden annorlunda ut.

Polismorden i Dallas

– Skotten kom från olika våningar på en byggnad, av en och samma gärningsman, säger Mike Rawlings enligt AP.

De övriga gripna ska ha varit beväpnade civila som befann sig i demonstrationen och som hade laglig rätt att bära vapen. De togs in för förhör men enligt myndigheterna har det senare retts ut att de inte hade något med dådet att göra.

25-årige Micah Johnson är sedan tidigare ostraffad och hemmahörande i Dallasområdet. Han ska inte ha haft några kopplingar till någon terrororganistion.

Ingick i arméreserven

– Utredare har kunnat utesluta att han har några kopplingar till terrororganisationer inom USA eller någon annanstans i världen, sa Vita husets talesperson Josh Earnest på fredagen.

Johnson ska under de senaste åren ha ingått i den amerikanska arméreserven och tjänstgjort i Afghanistan mellan november 2013 och november 2014, uppger källor till nyhetsbyråerna AP och Reuters. Han ska ha slutat sin tjänstgöring förra året.  Under fredagen söktes hans bostad igenom av lokal polis.

Hatiska grupper på Facebook

Den misstänkte massmördaren följde ett flertal organisationer på Facebook som pekats ut som hatgrupper – däribland the New Black Panther party och Nation of Islam som båda står för starka anti-vita och antisemitiska åsikter.

I husrannsakan har polisen hittat bland annat skottsäkra västar, ammunition, gevär och föremål som kan användas för att tillverka bomber. Han ska också ha haft en typ av handbok i väpnad strid.

Ville döda vita poliser

Under medlingsförsök med polisen i Dallas sa Johnson att han ville döda vita människor, i synnerhet vita poliser efter att han upprörts av de uppmärksammade fallen av där svarta män skjutits till döds i samband med polisingripanden. Han ska även ha sagt att han agerat själv.

Det var i samband med en fredlig demonstration mot polisens dödsskjutningar som fem poliser sköts ihjäl av krypskyttar. Sju personer skadades.

Dödades av polis

25-åringen barrikaderade sig inne i ett parkeringshus och dödades av en av polisens bombrobotar.

USA:s president Barack Obama har som en direkt följd av händelserna i Dallas beordrat att man ska flagga på halv stång fram till den 12 juli vid samtliga amerikanska regeringsbyggnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Dallas

Mer i ämnet