Några små barn sitter på marken vid en minnesplats för terrordådens offer i Bryssel Foto: AP/TT

Belgien sörjer offren för terrordåden

Uppdaterad
Publicerad

Efter de blodiga terrordåden är Bryssel en stad i sorg. Offren hyllades med blommor, ljus och meddelanden.

Människor har under morgonen och förmiddagen fortsatt att samlas på Place de la Bourse i centrala Bryssel för att tända ljus, lägga ned blommor och hylla offren för attentaten.

Gågatan Anspach har fyllts av otaliga meddelanden i krita på asfalten. ”Be för Belgien”, ”Var inte rädda” och ”Enade mot hatet” är några av budskapen.

Eiffeltornet i belgiska flaggans färger

Samtidigt ville många andra länder sitt stöd för Belgien. ”I solidaritet med invånarna i Bryssel kommer Paris att lysa upp Eiffeltornet i kväll i den belgiska flaggans färger”, skriver Paris borgmästare Anne Hidalgo på Twitter.

USA:s president Barack Obama talade under sitt besök på Kuba om solidaritet med belgiska folket.

– Vi ska göra allt vi kan för att hjälpa Belgien med att ställa dem som utförde dessa attacker inför rätta.

”En svår dag”

EU:s utrikeschef Federica Mogherini började gråta under en presskonferens tillsammans med utrikesminister Nasser Judeh i Jordaniens huvudstad Amman. Efter att med vacklande röst talat om dåden i Bryssel klargjorde hon att hon inte tänkte säga något mer.

– I dag är en svår dag, avslutade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.