Mexikansk polis har släppt en övervakningsfilm från ”El Chapos” cell. Foto: TT

Se knarkkungens hemliga flykttunnel

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den mexikanska knarkkungen Joaquín ”El Chapo” Guzmán rymde från sin cell i ett högsäkerhetsfängelse i Mexiko har fängelsedirektören avskedats och 22 fångvaktare gripits.

Nu har mexikansk polis släppt en övervakningsfilm från ”El Chapos” cell – där man kan se flykttunnelns öppning i duschen.

Joaquin ”El Chapo” Guzmán, vars smeknamn betyder ”Lillen”, rymde under lördagen genom en 1.400 meter lång tunnel, som grävts ut under den dusch som fanns i hans kameraövervakade cell i Altopiano-fängelset utanför Mexiko City.

Mexikansk polis har nu släppt en video från den övervakningskamera som fanns installerad i cellen, där man ser hur ”El Chapo” går runt i rummet innan han böjer sig ned bakom en skiljevägg i duschutrymmet.

Knarkkung flydde från fängelse

Hål i duschen

Allt fler detaljer avslöjas nu från den spektakulära flykten, som bland annat ska ha skett med hjälp av en motorcykel som placerats i tunneln.

I den över en kilometer långa tunneln ska även belysning och ventilation har varit installerad, enligt CNN.

Tunnelns öppning bestod av ett 50x50 cm brett hål, som hittats i ”El Chapos” dusch, medan mynningen upptäcktes i ett halvfärdigt hus ca 1.4 km från fängelset. Även den fotboja ”El Chapo” bar i fängelset har hittats i hans cell.

Kartell misstänks för infiltration

Joaquín Guzmán är den högste ledaren för den mexikanska Sinaloa-kartellen som omsätter flera miljarder dollar och förser den amerikanska marknaden med en stor del av marijuana, kokain och heroin.

Han har även under flera års tid rankats av affärstidskriften Forbes som en av världens rikaste.

Mexikanska myndigheter tror nu att den mäktiga och fruktade kartellen under många år infiltrerat landets fängelsesystem, då den eller de personer som låg bakom flykten måste ha haft tillgång till ritningarna över fängelsebyggnaden för att ha kunnat gräva tunneln, enligt CNN.

”Räddade ansiktet på myndigheterna”

Även motstridiga teorier har lagts fram.

Enligt den amerikanske författaren Don Winslow, som under de senaste 15 åren har kartlagt Guzmans karriär, är det möjligt att tunneln endast tjänat som rekvisita.

– Min gissning är att han promenerade ut genom huvudingången och att tunneln var ett lövtunt försök att rädda ansiktet på myndigheterna, säger Winslow enligt CNN.

Direktören för Altopiano-fängelset har tillsammans med ytterligare 22 anställda avskedats till följd av rymningen.

Rymde i tvättkorg

Det är inte den första gången ”El Chapo” lyckats rymma. 2001 lyckade han fly från ett mexikanskt fängelse genom att gömma sig i en tvättkorg. Han greps först 13 år senare i en mexikansk semesterort, då han låg och sov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkung flydde från fängelse

Mer i ämnet