Handelsminister Ewa Björling (M). Foto: Scanpix

Björling optimist trots avlyssningsgnissel

Uppdaterad
Publicerad

Avslöjanden om avlyssning kastar en skugga över frihandelsförhandlingarna i Washington. Men Sveriges handelsminister är optimist.

– Jag hoppas att vi kommer att kunna se att det här är ett eget spår, och att det inte ska störa de viktiga förhandlingarna, säger handelsminister Eva Björling (M), som menar att ett avtal är viktigt inte minst för Sverige.

– Allra viktigast för svensk del är att vi vill ha alla industrivaror tullfria, och att vi får frihandel när det gäller offentlig upphandling. USA är ju väldigt restriktivt i dag och vill i sin offentliga upphandling att det bara ska köpas amerikanskt.

Förhandlingar om frihandelsavtal

Björling ser alltså inte att EU:s missnöje med amerikansk avlyssning ska stoppa förhandlingarna.

– Vi ser att både Herman van Rompuy och Catherine Ashton har begärt klargöranden på hög nivå, och att det sköts på hög nivå, och vi går vidare med handelsavtalet, säger Björling i SVT:s Gomorron.

Björling vill inte heller instämma i de krav som har förts fram om att frågorna kring avlyssningen måste klaras ut innan man kan sätta igång förhandlingarna kring ett frihandelsavtal.

– Jag tycker att man ska se det som två separata delar, jag tycker att det är mycket viktigt att skilja på. Det här är ett avtal som är historiskt och det är mycket viktigt för båda parter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förhandlingar om frihandelsavtal

Mer i ämnet