Enligt Human Rights Watch dödades minst 37 civila när demonstrationer slogs ner med våld tidigare den här månaden. Foto: TT

Blodiga protester i Kongo-Kinshasa efter att val skjutits på framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Sedan september har ett stort antal personer dödats i oroligheter i samband med protester mot Kabila i huvudstaden Kinshasa. Protesterna utbröt när det började stå klart att landets president Joseph Kabila tänker hålla sig fast vid makten.

För en vecka sedan kom beskedet att presidentvalet i Kongo-Kinshasa skjuts upp till april 2018. Det beslutet har landets styrande koalition fattat tillsammans med ett antal mindre partier. Tidigare i oktober meddelade den kongolesiska valkommissionen att man planerade att flytta valet, som egentligen var tänkt att hållas i november i år.

Blodigt våld

Oppositionen, som befarar att landets president Joseph Kabila tänker hålla fast vid makten när hans mandatperiod går ut i december, reagerade då med vrede. Massiva protester möttes av blodigt våld. Enligt FN dödades minst 48 civila den 19–21 september i huvudstaden Kinshasa. Säkerhetsstyrkorna ska ha skjutit minst 38 civila till döds, sju brändes ihjäl, andra har misshandlats till döds och ”samstämmiga rapporter” talar om att machetes och pengar givits till cirka 100 unga män för att störa demonstrationerna.

– Det här är uppenbart skandalöst och underblåser en redan explosiv situation i landet, säger Zeid Ra'ad al-Hussein, FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter.

Dödstalen kan också vara mycket högre, men myndigheterna har förvägrat tillgång till bårhus och andra platser där kroppar skulle kunna räknas, enligt FN.

Dessutom brändes fyra poliser till döds av demonstranterna, som också plundrade olika partiers högkvarter.

Barnabe Kikaya Bin Karubi, president Joseph Kabilas högste diplomatiske rådgivare, medger att icke acceptabla övergrepp begåtts men att säkerhetsstyrkorna ställt mot ”plundrare, tjuvar och våldtäktsmän”.

– Faktum är att dessa poliser och militärer agerade i självförsvar.

EU fördömer våldet

EU:s utrikesministrar antog vid sitt möte i måndags rådsslutsatser, som tydligt fördömer de våldsamheter som ägt rum tidigare under hösten. EU betonar också vikten av att presidentval hålls så snart som möjligt under 2017.

– Utrikesministern är mycket oroad över utvecklingen i landet och ser allvarligt på den senaste tidens våldsamheter. Från UD:s sida uppmanar vi också samtliga parter att avstå från våld och agera i enlighet med rättsstatens principer och med respekt för de mänskliga rättigheterna , säger Erik Wirkensjö, pressekreterare för utrikesminister Margot Wallström (S) till SVT Nyheter.

Valdes i demokratiska val

Joseph Kabila blev 2006 den första presidenten i Kongo-Kinshasas historia att väljas demokratiskt i allmänna val sedan landet fick sin självständighet 1960. Men protester mot Kabila och hans regering har upprepade gånger slagits ner med blodigt våld.

Joseph Kabila har anklagats för förskingring av en stor del av amerikanska och europeiska biståndsmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.