En av de räddade kvinnorna höjer sina händer i luften vid flyktinglägret i Yola. Foto: TT

”Boko Haram stenade ihjäl sina fångar”

Uppdaterad
Publicerad

När Nigerias militär närmade sig för att rädda flickorna som kidnappats av Boko Haram började terroristerna att stena ihjäl sina fångar. Det berättar överlevare för nyhetsbyrån AP.

Den senaste veckan har Nigerias armé lyckats rädda nästan 700 kvinnor och barn som kidnappats av extremiströrelsen Boko Haram. Nu börjar de fruktansvärda berättelserna från överlevande att spridas.

Nyhetsbyrån AP:s utsända har träffat flera överlevare som förts till ett flyktingläger utanför staden Yola. Vissa av dem har varit i händerna på extremisterna i över ett år och utstått fruktansvärda övergrepp.

Boko Haram

– Vi måste bara tacka gud att vi lever, vi som har överlevt, säger 27-åriga Lami Musa.

Har nyfödd i famnen

I famnen håller hon sin fem dagar gamla bebis, en flicka som ännu inte fått något namn. Hon hade precis fött sitt barn i Boko Harams fångläger när skottlossning avslöjade att räddningen var nära.

– Boko Haram kom och sade att de skulle flytta, och att vi skulle springa med dem. Men vi sade nej, säger Lami Musa.

Flera stenades ihjäl

När kvinnorna vägrade följa med började extremisterna att stena dem.

– Jag höll min bebis mot min mage och vek mig dubbel för att skydda henne, säger Lami Musa till AP.

Flera flickor och kvinnor, hon vet inte hur många, hann stenas ihjäl innan räddningen var framme.

Blev överkörda

Och mardrömmen slutade inte bara för att den nigerianska militären dök upp. En grupp kvinnor som hade gömt sig i ett buskage dog när soldaterna, som kom körande i en bepansrad militärbil och inte såg dem, körde rakt in i dem.

– Jag tror att ungefär tio kvinnor dog, säger Salamatu Bulama, ytterligare en överlevare.

Tre flickor sprängdes i luften av landminor när de började gå mot friheten. Några dog när de av misstag träffades av militärens kulor.

Undernärde sonen dog

Salamatu Boulama förlorade själv sin tvåårige son för två månader sedan. Sonen fick för lite mat och orkade inte kämpa emot när han sedan blev sjuk.

– Vad ska jag säga till min man, säger hon och gråter.

Lami Musas man, pappan till hennes nyfödda barn, dödades av Boko Haram när de tog Lami Musa till fånga i december. Hon vet fortfarande inte vad som hänt med deras övriga tre barn.

FAKTA: BOKO HARAM OCH KIDNAPPNINGAR

Boko Haram betyder ungefär ”västlig bildning är synd” på det lokala språket hausa.

Boko Haram bildades 2002 av Mohammed Yusuf, som byggde upp ett religiöst centrum med moské och islamistisk skola i Maiduguri i nordöstra Nigeria. Rörelsen tog till vapen 2009.

Boko Haram har sin bas i Nigeria men har spridit sig till närliggande länder.

Gruppen saknar en central organisation och har förgreningar vilket gör det svårt att säga ungefär hur stora de är, men det finns uppgifter om att de har mellan 3 000 och 8 000 anhängare.

Målet är att införa vad gruppen kallar en islamisk stat i Nigeria.

En del av Boko Harams terrortaktik är att sprida skräck i befolkningen och visa att regeringen inte kan skydda den.

Den 14 april 2014 angreps en flickskola i Chibok i nordöstra Nigeria. 276 flickor fördes bort, men ett 50-tal lyckades undkomma. En global proteströrelse mot kidnappningarna har vuxit fram. Bland dem som uttalat sig finns Nelson Mandelas änka Graça Machel och den pakistanska skolflickan och fredspristagaren Malala.

Källa: Nationalencyklopedin, FOI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet