Bostonbombaren döms till döden

Uppdaterad
Publicerad

21-åriga Bostonbombaren Dzjochar Tsarnajev döms till döden. Det meddelades i går av juryn efter flera dagars överläggningar.

På fredagskvällen meddelades 21-åringens straff efter att de tolv jurymedlemmarna har ägnat totalt 14 timmar under tre dagar åt sina överläggningar. Det var helt tyst i rättsalen när domen lästes upp. Tzjochar Tsarnajev rörde inte en min. Flera av de anhöriga och även jurymedlemmar grät efter beskedet att han ska avrättas meddelats, skriver Boston Globe.

Dzjochar Tsarnajev döms till döden för bland annat mord och stämpling till terroristbrott. Han fälldes för alla 30 åtalspunkter och till dödstraff för sex av dem. Tsarnajev ska avrättas med en dödlig injektion, beslutade juryn.

Bomber vid Boston Marathon 2013

Gjort vissa erkännanden

Det var under Boston Marathon den 15 april 2013 som Dzjochar och hans äldre bror Tamerlan detonerade två tryckkokarbomber vid loppets målgång. Tre personer dog och fler än 260 personer skadades. Efter en lång polisjakt dödades Tamerlan och Dzjochar tillfångatogs.

Att Tsarnajev är skyldig till dådet på Boston Marathon 2013, kom en enig jury fram till redan i början av april. Han gjorde under rättegången vissa erkännanden. 

Ingen har avrättats i delstaten Massachusetts sedan 1947 och dödstraff är egentligen förbjudet enligt delstatens egna lagar. Men då Tsarnajevs brott räknas som federalt kan han trots det dömas till döden. Det är dock inte säkert att dödsdomen verkställs. En majoritet av Bostons invånare har uttryckt att de hellre ser livstids fängelse för Tsarnajev än dödstraff, skriver New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bomber vid Boston Marathon 2013

Mer i ämnet