Unga män vid Sittwe-marknaden i Rakhine, Burma. Här lever många från den utsatta folkgruppen rohingya. Foto: AFP/TT

Burma stoppar Läkare utan gränser

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen i Burma har uppmanat Läkare utan gränser (MSF) att upphöra med all sin aktivitet i landet, enligt organisationen.

MSF konstaterar att organisationen nu kommer att tvingas sluta med livsnödvändig sjukvård för tusentals människor.

”MSF är chockerat av detta ensidiga beslut och djupt oroat över ödet för tiotusentals patienter som just vårdas av oss runt om i landet”, skriver MSF i ett uttalande och tillägger att beslutet kommer att ha en ”förödande effekt” för Burmas 30.000 hiv-aids-patienter och mer än 3.000 tuberkulosdrabbade.

Oroligheter i Burma

Någon officiell förklaring till regimens beslut har inte givits men enligt lokala medier som BBC hänvisar till anses MSF favorisera den utsatta muslimska minoritetsgruppen rohingya.

MSF skriver i uttalandet att organisationen funnits i Burma i 22 år och detta är första gången som deras kliniker tvingats stänga. Enbart i delstaten Rakhine har MSF behandlat 1.240.000 för malaria sedan 2004.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Burma

Mer i ämnet