Oroligt i västra Burma

Uppdaterad
Publicerad

Minst sju människor, bland dem kvinnor och ett barn, uppges ha dödats i en attack mot rohingyamuslimer i den oroliga burmesiska delstaten Rakhine.

Enligt människorättsaktivister dödades de i en attack mot en by nära gränsen mot Bangladesh i veckan. Burmesiska myndigheter förnekar civila dödsfall men bekräftar att en sammandrabbning ägt rum i området, i vilken en polis antas ha dödats.

Rohingya har levt i Burma i flera generationer men regeringen ser dem som illegala migranter från Bangladesh. Under 2012 skakades Rakhine av flera våldsdåd med etniska förtecken, bland annat sammandrabbningar mellan rohingyamuslimer och buddhister. I fjol flydde över 20 000 rohingyamuslimer Burma, enligt FN.

Oroligheter i Burma

96 barn och unga som varit barnsoldater i Burmas armé har återfått friheten, uppger FN-företrädare för nyhetsbyrån AFP. FN hoppas att Burmas armé snart ska ha slutat att rekrytera barnsoldater.

FN och regimen i Burma slöt ett avtal om saken sommaren 2012. Sedan dess har totalt 272 barnsoldater befriats men det finns inga tillförlitliga siffror på hur många barn och unga som fortfarande tjänstgör i armén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Burma

Mer i ämnet