Foto: AFP/ Austin Warmbier

Danny Gratton såg Otto Warmbier föras bort i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Det var på väg hem från en arrangerad turistresa i Nordkorea i januari 2016 som Otto Warmbier, 22, mystiskt fördes bort. Den brittiske medborgaren Danny Gratton delade rum med Warmbier under resan och han var den sista västerlänningen att se Otto föras bort.

– Två vakter kom fram till oss och knackade Otto på axeln, säger Danny till Washington Post.

Under måndagen bekräftades att den amerikanska studenten Otto Warmbier avlidit på universitetssjukhuset i Ohio, USA.

Den slutna diktaturen Nordkoreas frihetsberövande av den unge amerikanen i början på 2016 har väckt starka reaktioner hos den amerikanska allmänheten, den amerikanska presidenten och inte minst på sociala medier världen runt.

Nordkoreafången Otto Warmbier

LÄS MER: Amerikanen Otto Warmbier har avlidit

”Otto var en bra kille”

I en intervju med tidningen The Washington Post berättar medresande och nya bekantskapen Danny Gratton om sista mötet med Warmbier.

– Jag kom att lära känna Otto väldigt, väldigt väl. Otto var en bra kille rakt av. Han hamnade i den mest fruktansvärda situation som ingen någonsin hade kunnat förutse, säger Danny Gratton i intervjun. 

Otto Warmbier och britten Danny Gratton deltog båda i samma arrangerade fyra-dagars resa till Nordkorea i januari 2016. De fick dela rum och kom snabbt att lära känna varandra väl.

Såg när Otto fördes bort

Danny Gratton hade inte kunnat förutse att han skulle bli den sista att se Otto Warmbier innan han fördes bort på Pyongyangs flygplats.

– Inga ord utbyttes. Två vakter kom fram till oss, knackade Otto på axeln och förde honom bort. Ganska nervöst sa jag bara ”Det blir väl sista gången man ser dig”. Så var det med det. Det var den sista gången jag såg Otto fysiskt. Otto tvekade inte. Han såg inte rädd ut. Han gav ifrån sig en typ av halv-leende, berättar Danny för Washington Post.  

Otto uppgav att han mådde illa och inte kunde resa

Gruppen reste till Pekings internationella flygplats utan Warmbier ombord. Resguiden ringde till medarrangören i Pyongyang som enligt uppgift ska ha varit med Warmbier. Otto Warmbier sa då att han mådde illa och att han inte kunde resa.

Danny Gratton har inget minne av att Warmbier skulle ha mått dåligt den dagen. Tjugo dagar senare anklagades Otto Warmbier officiellt för ”brott mot staten”.

Danny Gratton förundras över att han aldrig kontaktades av varken den amerikanska regeringen eller av researrangören Young Pioneer Tours.

– Jag var den enda personen som såg Otto föras bort, säger han.

LÄS MER: Nordkorea släpper amerikanske studenten Otto Warmbier

Frågetecken kvarstår

Frågorna kring den unge amerikanens död är ännu obesvarade. Sjukhuset meddelade vid Warmbiers hemkomst att han drabbats av en allvarlig neurologisk skada, att han förlorat talförmågan, rörelseförmågan och synen. På måndagen avled Otto Warmbier. Han blev 22 år gammal. 

Vill reglera inresor till Nordkorea

Två medlemmar i representanthuset, Adam B. Schiff och Joe Wilson vill nu se över USA:s bestämmelser kring amerikaners inresor till Nordkorea, skriver Washington Post. De vill att tvång om ansökan till Nordkorea ska införas. I praktiken skulle det innebära att amerikanska privatpersoner skulle nekas tillstånd att resa in i Nordkorea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkoreafången Otto Warmbier

Mer i ämnet