Otto Warmbier presenteras för reportrar i Pyongyang i februari förra året. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Otto Warmbier har avlidit

Publicerad

Den amerikanske studenten Otto Warmbier, som hölls fången i Nordkorea har avlidit, uppger hans familj. För mindre än en vecka sedan släpptes han, men var då i koma.

”Tyvärr, den avskyvärda, tortyrliknande felbehandlingen som vår son fick av nordkoreanerna resulterade i att ingen annan utgång var möjlig än den sorgliga som vi har varit med om idag”, sade familjen i uttalandet efter att Otto Warmbier på måndagen avlidit på University of Cincinnati Medical Center i Ohio.

USA:s president, Donald Trump, säger att Warmbier behandlades vidrigt och att Nordkorea är en brutal regim. Han säger också att ”dåliga saker” hände i brutala Nordkorea, men att amerikanen åtminstone avled hemma med sin familj.

Blev 22 år

Otto Warmbier dömdes till 15 års straffarbete i Nordkorea sedan han stulit en banderoll med ett politiskt budskap från ett förbjudet område i ett hotell.

Han släpptes den 13 juni, till sina föräldrar i Ohio, USA, men föräldrarna uppgav då att han hade varit i koma i ungefär ett år. Nu har han avlidit.

Otto Warmbier blev 22 år.

LÄS MER: Nordkorea släpper amerikanske studenten Otto Warmbier

Sjukhuset meddelade vid hans hemkomst att Warmbier har drabbats av en allvarlig neurologisk skada, men att tillståndet är stabilt.

De nordkoreanska myndigheterna menade att den amerikanska studenten hade insjuknat i botulism förra året, och att han föll i koma efter att ha fått sömnmedel. Botulism är en dödlig förgiftningssjukdom som orsakar förlamning i kroppens muskulatur, och kan resultera i att den drabbade förlorar förmågan att andas. Men enligt amerikanska läkare som undersökt honom fanns inga tecken på botulism.

Otto Warmbier när han presenterades för reportrar i Pyongyang i februari förra året. Foto: TT

Pappan tror inte på förklaringen

Inte heller hans pappa, Fred Warmbier, trodde på Nordkoreas förklaring.

– De lockar till sig amerikaner och sedan tar de dem som gisslan och sedan gör de saker med dem och det är vad som hände med min son, sade Fred Warmbier vid en presskonferens enligt BBC.

LÄS MER: Amerikansk student döms till 15 års straffarbete i Nordkorea

Enligt föräldrarna fick de nyligen veta att deras son var i koma. Då hade det gått 15 månader sedan sist de hörde något från honom.

– Även om man tror på deras förklaring att botulism och ett sömnpiller orsakade koman – finns det ingen ursäkt för att en civiliserad nation skulle hålla hans medicinska tillstånd hemligt och neka honom den bästa medicinska vården, sade Fred Warmbier.

– Otto har terroriserats och utsatts för brutalitet i 18 månader av en pariaregim i Nordkorea, har han sagt till ABC News.

Efter att Otto Warmbier greps bad han om ursäkt i nordkoreansk tv. Då berättade han också att en av vännernas mamma hade erbjudit honom en begagnad bil om han stal banderollen. I mars förra året dömde landets högsta domstol honom till 15 års straffarbete för brott mot staten, efter en timmes förhandlingar.

USA fördömde domen och hävdade att Nordkorea använder amerikanska fångar som politiska spelpjäser.

LÄS MER: Nordkorea hotar amerikanska fångar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkoreafången Otto Warmbier

Mer i ämnet