Nordkoreafången Otto Warmbiers föräldrar Fred och Cindy på sonens begravning. På torsdagen kom beskedet att de stämmer Nordkorea, som enligt dem torterade deras son till döds. Foto: TT

Otto Warmbiers föräldrar stämmer Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till den amerikanske studenten Otto Warmbier, som dog bara dagar efter han släpptes ur Nordkoreanskt fängelse, stämmer nu landet. Det uppger nyhetsbyrån Reuters.

”Nordkorea, som är en skurkstat, tog Otto som gisslan för sina egna ondskefulla planers skull och torterade och mördade honom”, skriver föräldrarna i sin stämningsansökan, enligt Reuters.

Amerikanen Otto Warmbier fängslades i Nordkorea i januari 2016 under en turistresa. Han avled bara dagar efter det att han fick återvända till USA i juni förra året.

Nordkoreafången Otto Warmbier

”Han var blind och döv”

I september uppgav hans föräldrar att sonen utsatts för systematisk tortyr och avsiktligt skadats i Nordkorea, där studenten dömdes för att ha stulit en propagandaflagga från sitt hotell.

– Han var blind och döv och hans tänder var utdragna. Nordkorea är terrorister, sa Ottos pappa Fred Warmbier till tv-kanalen Fox News.

Trump tidigare kritisk 

USA:s president Donald Trump ska träffa den nordkoreanska ledaren Kim Jong-Un i maj eller juni. Trump har tidigare kritiserat Nordkorea för behandlingen av Otto Warmbier och sagt att studenten torterades ”beyond belief” (bortom allt förstånd) av Nordkorea.

Nordkorea har sagt att Warmbiers tillstånd berodde på att han drabbats av botulism. Diktaturen har nekat till anklagelser om tortyr.

Fakta: Otto Warmbier

Otto Warmbier studerade på University of Virginia när han i januari 2016 greps på flygplatsen i Pyongyang, på väg hem efter en gruppresa i den slutna diktaturen Nordkorea.

Nordkoreanska myndigheter förklarade att de hade övervakningsbilder som visar hur Warmbier försöker stjäla en propagandaskylt på ett hotell. Filmen användes som bevis under Warmbiers timslånga rättegång. Han befanns skyldig till att ha begått en ”fientlig handling” mot landet och dömdes i mars 2016 till 15 års straffarbete.

Nordkorea har sagt att Warmbier blev sjuk av botulism efter rättegången och hamnade i koma efter att ha tagit en sömntablett. Amerikanska läkare har dock inte hittat några bevis på aktiv botulism, en sällsynt sjukdom som orsakas av dålig mat eller ett smutsigt sår. Läkarna kunde konstatera att Warmbier hade omfattande hjärnskador och inte tycktes reagera på signaler från omgivningen.

Warmbier flögs hem den 13 juni 2017 och avled några dagar senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkoreafången Otto Warmbier

Mer i ämnet