Otto Warmbier gråter under en presskonferens som sändes i statlig nordkoreansk tv. Foto: TT

Amerikansk student döms till 15 års straffarbete i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

15 års straffarbete i Nordkorea för brott mot staten. Det är domen mot den 21-årige amerikanska studenten Otto Warmbier som stal en banderoll med politiskt budskap.

Otto Warmbier studerade på ett universitet i delstaten Virginia i USA och besökte Pyongyang i Nordkorea. Där bestämde han sig för att stjäla banderollen från en del av hotellet som han bodde på där endast personal är tillåten att vistas. Han greps i januari när han skulle lämna landet.

Bad om ursäkt i TV

Han har tidigare i februari bett om ursäkt i statlig nordkoreansk tv där Otto Warmbier förklarade handlingen med att en väns mor har erbjudit honom en begagnad bil, värd 10.000 dollar, i utbyte mot banderollen. I klippet ber han, gråtande, om ursäkt och säger att han har begått ”det värsta misstaget i sitt liv”.

Nordkoreafången Otto Warmbier

Rättegången pågick i ungefär en timme på onsdagsmorgonen. Domen kommer bara ett par veckor efter att USA, tillsammans med andra länder, lyckades få FN att gå med på tuffare sanktioner mot Nordkorea som straff för kärnvapenprov och robotuppskjutningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkoreafången Otto Warmbier

Mer i ämnet