Foto: TT

Nordkorea hotar amerikanska fångar

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea bryter den enda kommunikationslinjen med USA, som finns vid FN:s högkvarter i New York. Detta efter att USA svartlistade den nordkoreanske ledaren Kim Jong Un för brott mot mänskligheten.

Nordkorea säger sig tolka beslutet som en krigshandling, vilket resulterar i att de två amerikaner som sitter fängslade i landet kommer att behandlas under krigslagstiftning, utan chans till benådning av humanitära skäl.

Amerikanska utrikesdepartementets talesperson John Kirby ville inte kommentera det senaste uttalandet från Nordkorea specifikt, men sade att sådan retorik ”uppenbarligen inte gör något för att minska spänningarna”.

De två amerikanerna som är fängslade är studenten Otto Warmbier, som är dömd till 15 års straffarbete för att ha försökt att stjäla en skylt med propagandabudskap, och Dong Chul, dömd till tio års fängelse för spioneri, enligt nordkoreansk statsmedia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkoreafången Otto Warmbier

Mer i ämnet